Докога родителите трябва да издържат децата си в Германия?

10136
Докога родителите трябва да издържат децата си в Германия?
Снимка: Getty images/Guliver

Когата децата навършат пълнолетие, родителите вече не са длъжни да ги издържат? Не и в Германия. Във Федералната република финансовата издръжка на пълнолетните деца е уредена със закон: ако детето се обучава професионално или следва в университет, има право да получава пари от родителите си и след навършване на 18 години.

"Родителите трябва да издържат финансово децата си по време на първото им професионално обучение или следване. Финансирането на образованието е с приоритет пред изплащането на кредит за дома или осигуряването за старини", информира федералната Потребителска централа. От там обаче посочват, че издръжката си има и определени граници.

Какви са изключенията?

Ако децата имат спестявания или пък получават стипендия и детски, тези суми се приспадат от полагащата им се издръжка. Същото важи и за сумите, които те заработват, ако упражняват някаква трудова дейност по време на следването.

Издръжката се полага на детето дори и ако то още живее под един покрив с родителите си. Според т.нар. Дюселдорфска табела, която урежда размера на издръжката, през 2023 пълнолетното дете трябва да получава между 569 и 1138 евро месечна издръжка - в зависимост от приходите на родителите. Не цялата сума обаче трябва да се изплаща в брой. От нея родителите могат да приспаднат разходите за "наем" и храна, а останалата сума да се дава като един вид джобни. Ако детето не живее при родителите си, има право да получава пълната сума.

Не всички родители обаче са длъжни да плащат. Ако те са социално слаби, няма как да финансират първото обучение на децата си. Тогава студентите имат право на т.нар. BАföG, социалната стипендия за обучение.

Какво означава "първо следване"?

Но какво точно означава първо следване или първо професионално обучение? "Ако детето следва например биология за степен бакалавър и след това продължи образованието си по същата специалност с магистърска степен, родителите са длъжни да плащат и по време на магистратурата. Ако обаче детето първо е завършило професионално обучение за секретарка, а след това реши да започне да следва право, родителите не са длъжни да поемат издръжката по време на следването по право, защото става дума за съвсем различна специалност", става ясно от пояснения на Потребителската централа.

Ако родителите имат финансова възможност, но не плащат издръжка на децата си, могат да бъдат осъдени. От самите деца. При определени условия обаче и родителите могат да прекъснат издръжката на децата си - например ако те не полагат изпити, ако напредват твърде бавно със следването си или ако го прекъснат.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com