Дори в Русия не вярват особено, че взривовете на военното летище в Крим са защото някой е пушил

13917
Дори в Русия не вярват особено, че взривовете на военното летище в Крим са защото някой е пушил
Снимка: Getty Images

Саботаж или далекобойни ракетни удари – причината за вчерашните експлозии на военното летище "Сари" в Крим все още остават неясни. Само че изглежда официалната руска версия за небрежност при боравене с авиационни експлозиви не се приема безусловно дори в Русия.

Показателно е, че главният редактор на отдавна посочената като руска пропагандна медия Russia Today (има европейски санкции срещу нея) Маргарита Симонян написа в Twitter, че "на място считат това за саботаж". И определи случая за "главоблъсканица".

В дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната посочва, че няма достатъчно достоверни данни, за да се каже какво точно е предизвикало взривовете. Но правоподобните версии са две – саботаж или ракетни удари. Ако е второто, то говорим за ракети с обсег от 200-300 километра, каквито на Украйна официално досега не са доставяни от западни партньори. Институтът набляга и на това, че Русия няма интерес да признае, че става въпрос за евентуален украински удар, тъй като това поставя под въпрос какво прави руското ПВО. Но че има сериозни поражения на военното летище е видимо от различни видеа, излезли в социалната мрежа – включително кадри, показващи много сериозни поражения по поне два самолета.

Военните действия в Украйна

Сутрешният доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия не показва големи промени на фронта в Донецка област. Изрично са посочени отблъснати руски атаки при Соледар, Спирни, Новолуганск, както и две атаки към Авдеевка, където остава неясно колко от Писки (на 11 километра от Авдеевка) контролира руската армия – досега проруските съобщения са, че руските части са стигнали до центъра на населеното място. Още вчера бяха отблъснати и руски атаки към Северск, при това на разстояние 10-13 километра от града. Силният руски артилерийски обстрел вече дори не е новина, а постоянен фон.

В Херсонска област няма нови руски опити за атаки. Украинското военно разузнаване публикува и разговор на руски военни, в който се казва, че руснаците нямат достатъчно численост в Херсонска област, за да действат атакуващо. Освен това, областният управител на военновременната администрация на Запорожката област Олександър Старух коментира, че периодично руснаците концентрират части в Запорожието, но те бързо тръгват или към Херсонска област, или към фронта в Донецка област. Руският вестник "Комерсант" дори публикува специален материал за общо 40 доброволчески батальона, формирани в цяла Русия, включително от родния град на Путин Санкт Петербург – по до около 400 души в батальон. Изглежда с доброволци се търсят подкрепления за руската армия в Украйна.

Украинският отговор - в Мелитопол е имало 10 експлозии в руска военна база, което съобщава кметът на града Иван Федоров в канала си в Телеграм. Няма обаче твърдение от украинската армия, че е извършила удар. Има и информация, че украинските партизани са взривили щаб на партията на Владимир Путин "Единна Русия", отворен наскоро в Мелитопол.

ОЩЕ: 62% от руснаците не искат да се бият в Украйна, но вярват на Путин - защо?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа