Дори в Русия не вярват особено, че взривовете на военното летище в Крим са защото някой е пушил

13996
Дори в Русия не вярват особено, че взривовете на военното летище в Крим са защото някой е пушил
Снимка: Getty Images

Саботаж или далекобойни ракетни удари – причината за вчерашните експлозии на военното летище "Сари" в Крим все още остават неясни. Само че изглежда официалната руска версия за небрежност при боравене с авиационни експлозиви не се приема безусловно дори в Русия.

Показателно е, че главният редактор на отдавна посочената като руска пропагандна медия Russia Today (има европейски санкции срещу нея) Маргарита Симонян написа в Twitter, че "на място считат това за саботаж". И определи случая за "главоблъсканица".

В дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната посочва, че няма достатъчно достоверни данни, за да се каже какво точно е предизвикало взривовете. Но правоподобните версии са две – саботаж или ракетни удари. Ако е второто, то говорим за ракети с обсег от 200-300 километра, каквито на Украйна официално досега не са доставяни от западни партньори. Институтът набляга и на това, че Русия няма интерес да признае, че става въпрос за евентуален украински удар, тъй като това поставя под въпрос какво прави руското ПВО. Но че има сериозни поражения на военното летище е видимо от различни видеа, излезли в социалната мрежа – включително кадри, показващи много сериозни поражения по поне два самолета.

Военните действия в Украйна

Сутрешният доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия не показва големи промени на фронта в Донецка област. Изрично са посочени отблъснати руски атаки при Соледар, Спирни, Новолуганск, както и две атаки към Авдеевка, където остава неясно колко от Писки (на 11 километра от Авдеевка) контролира руската армия – досега проруските съобщения са, че руските части са стигнали до центъра на населеното място. Още вчера бяха отблъснати и руски атаки към Северск, при това на разстояние 10-13 километра от града. Силният руски артилерийски обстрел вече дори не е новина, а постоянен фон.

В Херсонска област няма нови руски опити за атаки. Украинското военно разузнаване публикува и разговор на руски военни, в който се казва, че руснаците нямат достатъчно численост в Херсонска област, за да действат атакуващо. Освен това, областният управител на военновременната администрация на Запорожката област Олександър Старух коментира, че периодично руснаците концентрират части в Запорожието, но те бързо тръгват или към Херсонска област, или към фронта в Донецка област. Руският вестник "Комерсант" дори публикува специален материал за общо 40 доброволчески батальона, формирани в цяла Русия, включително от родния град на Путин Санкт Петербург – по до около 400 души в батальон. Изглежда с доброволци се търсят подкрепления за руската армия в Украйна.

Украинският отговор - в Мелитопол е имало 10 експлозии в руска военна база, което съобщава кметът на града Иван Федоров в канала си в Телеграм. Няма обаче твърдение от украинската армия, че е извършила удар. Има и информация, че украинските партизани са взривили щаб на партията на Владимир Путин "Единна Русия", отворен наскоро в Мелитопол.

ОЩЕ: 62% от руснаците не искат да се бият в Украйна, но вярват на Путин - защо?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа