"Досиетата Вулкан": тайните оръжия на Кремъл

4507
"Досиетата Вулкан": тайните оръжия на Кремъл
Снимка: iStock

В деня на руската инвазия в Украйна десетки хиляди сателитни модеми на украинския доставчик "Виасат" бяха блокирани. Очевидно това е бил опит на Москва да парализира украинската комуникационна инфраструктура, пише ZDF. Германската медия е сред тези, които са получили достъп до "Досиетата Вулкан". Сред тях са още "Зюддойче Цайтунг", "Шпигел", "Гардиън", "Вашингтон пост" и други. Данните са им били изпратени от таен информатор.

Става въпрос за хиляди страници вътрешна комуникация и секретни документи, които разкриват работата на руска софтуерна компания, произвеждала дигитални "оръжия" за руските тайни служби. Те говорят ясно за това, че Русия извършва кибератаки по целия свят.

Кремъл заплаши да унищожи изтребителите, пратени на Украйна

Кремъл заплаши да унищожи всички изтребители, предоставени на Украйна от нейните съюзници, след като две страни вече обещаха на Киев до...

Нападения срещу летища, железопътна и енергийна инфраструктура

Руската компания "Вулкан" играе важна роля в тези амбиции на Москва. За външен наблюдател фирмата изглежда като най-обикновенна софтуерна компания. Всъщност, според изтеклите документи, "Вулкан" работи и за руските тайни служби.

Според информацията, изпратена до медиите, служителите на "Вулкан" са разработили софтуер, който да извършва няколко важни за Кремъл дейности - блокиране на контролните системи на железопътен, въздушен и морски транспорт; прекъсване на работата на енергийни компании и критична инфраструктура; установяване на уязвими звена в критичната инфраструктура, които да бъдат атакувани.

Тези дейности, разбира се, са в нарушение на Женевската конвенция, обяснява пред ZDF експертката по киберсигурност Марина Кротофил. По думите ѝ вероятно става дума за атаки срещу водоснабдяването, производството на електроенергия, както и срещу нефтохимически заводи.

Основни клиенти - руските служби

Олексий Данилов: В Кремъл вече обсъждат пренасянето на столицата във вътрешността на Русия

Русия в предишния си вид няма да може да продължи да съществува и вече се водят разговори за преместване на столицата й във вътрешностт...

"Вулкан" явно работи отдавна. От Гугъл потвърждават пред ZDF, че имейлът, свързан с компанията, е бил идентифициран като част от кибератаки, извършвани от руската хакерска група "Cozy bear” още през 2012 година. Същата група е отговорна за атаки срещу европейски и американски държавни и частни компании.

Нито руските власти, нито компанията "Вулкан" отговарят на запитванията на журналистите, уточнява ZDF. Разследващият екип на германската обществено-правна медия обаче успява да идентифицира повече от 90 бивши служители на "Вулкан". Един от тях се съгласява да говори пред журналистите като остане анонимен. Служителят разказва, че заплащането му е много добро, а началниците му са били особено потайни. По думите му основните клиенти на "Вулкан" са били руските служби.

Разпространение на дезинформация и блокиране на уебсайтове

Една от другите важни цели на Русия е да контролира интернет в окупираните територии и да определя какво изобщо достига до потребителите. "Вулкан" разработва софтуер, който да помогне за постигането и на тази цел. Той се казва "Amesit" и, според изтеклите документи, успява да блокира всяка информация, класифицирана като "нежелана". Благодарение на този софтуер всички търсения на потребителите се пренасочват към одобрените уебсайтове и ресурси, обяснява ZDF.

"Целта е да се наложи абсолютен контрол върху информацията в района, в който се опитват да се установят", обяснява пред германската обществено-правна медия руският експерт по разузнаване Андрей Солдеров. По думите му операцията работи по следния начин - руските военни окупират някакъв район, установяват контрол върху комуникационната мрежа и после я използват, за да разпространяват дезинформация, да манипулират социалните мрежи и да потискат всякаква достоверна информация.

Почина Глеб Павловски - политологът, който бе съветник на Путин, но му стана враг

На 72-годишна възраст е починал известният руски политолог Глеб Павловски. За това съобщиха негови близки пред вестник "Ведомости" и в ...

Частната "Вулкан" си е сътрудничела с държавни изследователски институти в Русия, за да изготви въпросния софтуер. Очевидно Кремъл е развивал мрежата си за кибератаки дълги години, пише ZDF. Според един имейл от 2019 година софтуерът "Amesit" по това време вече е функционирал в руската военна академия. Не е ясно дали той се използва и сега - във войната в Украйна.

Партньорства и с други хакерски групи

Следите от "Вулкан" водят и до "Отдел 74455" на военното разузнаване ГРУ. Този отдел е познат и с кодовото име "Пясъчен червей". Според документите, разпространени сега, тази група е била партньор на "Вулкан", пише ZDF.

Хакерската група "Пясъчен червей" е отговорна за много впечатляващи кибератаки. При една от тях през юни 2017 година вирусът им достига до хиляди компютри по целия свят, включително в САЩ. Там са заразени и компютрите на логистичния гигант FedEx - щетите, нанесени само на тази компания, възлизат на 400 милиона долара.

Твърди се, че същата хакерска група е в основата и на кибератаката срещу електронните устройства на комисията, организирала Олимпийските игри в Южна Корея - наказание за изхвърляне на част от руските спортисти от надпревата с обвинения за използване на допинг.

Военен експерт: Кремъл вече е взел решение за Молдова, иска да повтори украинския сценарий

На 23 февруари руското военно министерство публикува официално съобщение, което потвърждава,  че Кремъл очевидно вече е взел ...

Заплаха за целия свят

Работата на компанията "Вулкан" е заплаха за чуждестранни правителства, частни бизнеси и физически лица, пише ZDF. А тази компания е само една от над 30 други такива руски фирми, които се борят за скъпоплатените договори с правителството.

По думите на бившия служител на фирмата, интервюиран от германската обществено-правна медия, "Вулкан" е една от основите на руската полицейска държава и там се разработва софтуер, който може да бъде използван както срещу руския народ, така и навсякъде другаде.

Свят на тролове и промиване на мозъци: Руският шпионаж отвътре

Източник: Дойче веле

Кремъл: Надяваме се бизнесът да разбира защо са нужни още "доброволни" данъци

В Кремъл изразиха надежда, че руският бизнес ще прояви разбиране защо се налага въвеждането на допълнителна "доброволна" такса. По-ран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа