ДВ: Как държавите от Европа се стремят да избегнат повторно затваряне

2272
ДВ: Как държавите от Европа се стремят да избегнат повторно затваряне
Снимка: iStock/Guliver

Европейците все още не са се справили с предизвиканата от коронавируса парализа на обществения и икономическия живот, когато над тях надвисна опасността от ново блокиране.

През пролетта с цел сдържане разпространението на коронавируса почти във всички държави в Европа бяха въведени строги карантинни мерки, а общественият и икономическият живот се оказаха на практика парализирани.

През летните месеци ситуацията претърпя известно облекчение и много от ограниченията бяха отменени, но в момента положението отново изглежда обезпокоително, пише в свой анализ „Дойче веле”.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), всеки ден в Европа с коронавирус се заразяват между 40 и 50 000 души. Такъв стремителен ръст не може да се обясни единствено с увеличения брой на направените тестове.

„Септемврийските данни трябва да бъдат за всеки от нас сигнал за тревога”, заяви ръководителя на европейското бюро на СЗО Ханс Клуге. Седмичните показатели надвишават тези от първия пик на пандемията в Европа през март.

Прогноза: Втората вълна от коронавирус в Европа ще бъде с повече заразени

С помощта на математическо моделиране учени прогнозираха как ще се разпространява втората вълна на коронавирус в Европа през следващите...

Независимо от това, лидерите на европейските държави се стремят да избегнат повторно затваряне, независимо от всичко, като смятат, че в противен случай последиците за техните държави биха били катастрофални.

От строгите карантинни мерки през пролетта особено силно пострадаха Испания и Франция. Икономическият спад там се оказа много голям и именно в тези страни сега се отчита най-висок ръст на броя на заразените.

Франция се надява да избегне второ затваряне на цялата държава и да ѝ се размине със строги карантинни мерки, въведени в Париж, Марсилия, Бордо, Ница и Тулуза. В тези градове е в сила забрана за провеждане на събирания, ограничено е работното време на баровете, както и възможността за посещения на домове за възрастни. В Париж и в някои други населени места трябва да се носи маска при излизане от къщи.

Испания предприе още по-строги мерки. От 21 септември е въведена карантина в шест района на Мадрид и в седем съседни общини. Да се посещават или напускат забранените зони се разрешава само при изключителни случаи – за отиване до работното място, посещение при лекар, на училище или при повикване в полицейския участък.

Решено е такива мерки да важат за жилищните райони, в които в продължение на две седмици са регистрирани повече от 1 000 новозаразени на 100 000 жители.

Обиск за нелегални работници в месокомбинати в Германия

Германската полиция проведе масови обиски за наличието на нелегални работници в месопреработвателните предприятия в страната, съобщи &b...

Ръководителят на автономната област Мадрид Исабел Диас Аюсо заяви, че целта е да бъде предотвратено пълно затваряне, което би било бедствие за икономиката.

За Германия още едно блокиране би имало твърде неприятни последици и би предизвикало вълна от банкрути, предупреждават от германския бизнес.

Една пета от всички фирми в Германия не са сигурни, че ще преживеят пандемията от коронавирус, заяви президентът на Федералното обединение за среден бизнес Марио Охофен. При евентуално ново затваряне те със сигурност ще трябва „да ударят ключа”.

В Германия броят на заразените също се увеличава, но за втора блокада изобщо не става въпрос. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан разчита на съзнателното отношение на гражданите и чувството им за отговорност. Той смята, че може да се мине само с локални мерки в райони с огнища на пандемия.

Германското финансово министерство също не се подготвя за повторно затваряне: в проекта за държавен бюджет за 2021 г. са предвидени допълнителни заеми в размер на 96 милиарда евро за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от коронавируса. Министерството изхожда от това, че пандемията няма да доведе повторно парализиране на икономическия живот в страната.

Работещо лекарство срещу коронавируса в първоначална фаза - с български принос

В цял свят усилията да бъде намерен лек срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, който предизвиква болестта COVID-19, стават все по-големи. ...

Малко по-различно е положението във Великобритания. Преди дни здравният министър Мат Ханкок заяви в интервю за Би Би Си: „Ние искаме да избегнем общонационално блокиране, но сме готови за него.”

Във Великобритания вследствие на заразяване с коронавирус смъртните случаи са почти 42 000 – повече от която и да е друга държава в Европа. В момента отново бързо се увеличава не само броят на новозаразените, но и пациентите в болниците с диагноза COVID-19. Поради тази причина преди седмица правителството наложи нови ограничения за контакти между хората.

Подобно на останалите държави в Европа, тук също се опитват да държат ситуацията под контрол посредством локални мерки в пандемичните огнища. В Бирмингам, Глазгоу и няколко други големи градове отново е в сила забрана контакт в закрити помещения между хора, които не живеят в едно домакинство, а някъде и за контакт на улицата.

Водещи британски учени препоръчват по време на есенната ваканция през октомври да бъде въведена общонационална двуседмична забрана за излизане от къщи и за всякакви социални контакти. Ученическата ваканция трае само една седмица, но ако бъде удължена с още една, това няма да се отрази на качеството на образованието, смятат експертите.

Никой в Европа не иска второ блокиране, каквото вече имаме в Израел. Успоредно с локалните мерки за борба с пандемията британските политици призовават хората към благоразумие, разчитайки на тяхната дисциплинираност. Изборът е между спазването на правилата или въвеждането на допълнителни мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа