ЕЦБ: България и Хърватия имат още работа, преди да се присъединят към еврото

1931
ЕЦБ: България и Хърватия имат още работа, преди да се присъединят към еврото
Снимка: Getty Images/Guliver

България и Хърватия все още имат работа по стабилизирането на икономиките си и подобряването на техните институции, преди да се присъединят към еврото, заяви членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета.

Реформите, предприети от двете страни, няма да поправят всички дисбаланси и уязвимости, пред които са изправени, и е необходим по-голям напредък за подобряване на управлението, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите, каза в реч Панета, цитиран от Reuters.

ЕЦБ: България полага усилия за еврозоната, но вече не изпълнява всички критерии

България е предприела значителни стъпки за присъединяването към ERM-II. Това се казва в доклада на Европейската централна банка за кон...

Двете държави бяха приети в петък в механизма ERM II, чакалнята за влизане в Еврозоната, и могат да се присъединят към валутния съюз през 2023 година.

Официално: България влезе в чакалнята на Еврозоната

По-рано заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви: "Това, което е важно сега е, че докато е в ERM II България трябва да изпълни критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния дефицит и дълга. По отношение на фискалните критерии страната вече е постигнала напредък, но трябва да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дългосрочен план критериите, свързани с лихвите. България трябва да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка трябва да е напълно в синхрон с изискванията на еврозоната. Във всеки случай страната трябва да бъде поне две години в чакалнята на еврозоната, преди да започне оценката на изпълнението на маастрихстките критерии", подчерта Домбровскис.

Мнения от България:

Tagesschau: България иска да влезе бързо в Еврозоната

България иска да ускори приемането си в Еврозоната и обосновава това с кризата с коронавируса. В момента Европейската централна банка п...

Влизането в ERM II e и икономическа, и политическа оценка за правителството и за страната ни, но напрежението в момента трябва да намери своето решение и не може да бъде заметено под килима. Мнението е на Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. Според Дацов е необходимо „да бъдат взети някои уроци и да бъде коригирана част от политиката“.

Това правителство не може да произведе добри новини, защото около тях винаги има скандали, а вече и протести. Друг е въпросът дали влизането в чакалнята на еврозоната е добра новина. Това пък беше коментара на бившият финансов министър Петър Чобанов. По думите му гуверньорът на централната банка и финансовият министър са положили много усилия това да стане факт. Но: „В момента искаме да влезем в една еврозона, която е раздирана от конфликти и самият еврокомисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони казва, че е заплашена от разпад“, обясни Чобанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа