ЕК даде България на Съда на ЕС заради електронните паспорти

1928
ЕК даде България на Съда на ЕС заради електронните паспорти
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия излезе днес с три решения от приетия ноемврийски пакет от процедури за нарушение, засягащи България.

С ежемесечния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите, които не изпълняват задълженията си, произтичащи от правото на ЕС. Тези решения обхващат различни сектори и области на политиката на ЕС и имат за цел да осигурят правилното прилагане на правото на ЕС в интерес на гражданите и предприятията, съобщиха от ЕК.

Европейската комисия реши да сезира Съда на ЕС относно това, че България не е изпълнила изискването за създаване на единно звено за контакт, гарантиращо задължителния обмен на информация съгласно законодателството на ЕС относно сигурността на документите. Създаването на такова звено за контакт е задължително. То служи за обмен на информация, позволяваща достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в електронните паспорти и разрешения за пребиваване на граждани на трети държави.

С обмена на сертификати посредством единните звена за контакт се предотвратява евентуален неразрешен прочит на биометричните характеристики, които се съхраняват в цифров формат в документите, а компетентните органи на държавите членки получават сигурен достъп до информацията в чиповете на биометрични паспорти, документи за пътуване и разрешения за пребиваване, издадени от други държави членки. България не е въвела този важен аспект от законодателството на ЕС относно сигурността на документите, с което лишава другите държави членки от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти.

Европейската комисия поиска от България да приведе законодателството си в областта на финансовото отчитане в съответствие с правото на ЕС. Директивата за счетоводството (Директива 2013/34/EС), която отменя две директиви на Съвета (Четвърта директива на Съвета — 78/660/ЕИО и Седма директива на Съвета — 83/349/ЕИО), има за цел да намали административната тежест за малките предприятия и да подобри качеството и съпоставимостта на информацията, оповестявана във финансовите доклади. В нея се определят общовалидни за ЕС правила относно годишните финансови отчети, консолидираните финансови отчети и свързаните доклади на някои видове предприятия. Държавите членки трябваше да въведат тези правила в националното си право до 20 юли 2015 г. Тъй като българските органи не спазиха първоначалния срок, през септември 2015 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо. Днешното искане на Комисията е под формата на мотивирано становище. Ако България не предприеме необходимите действия в срок от два месеца, Комисията може да сезира Съда на ЕС.

Европейската комисия поиска България, Полша, Испания и Обединеното кралство да транспонират изцяло Директивата за енергийната ефективност (Директива 2013/30/ЕС). ЕС е въвел набор от правила, които да спомогнат за предотвратяване на аварии, както и за бързо и ефективно реагиране при възникването на такива аварии в инсталации за нефт или газ в крайбрежните води. Държавите членки трябва да гарантират, че предприятията, на които те предоставят лиценз за проучване или производство, разполагат с достатъчно финансови ресурси и имат необходимия технически опит, както и че поддържат на разположение ресурси, към които да се прибегне при необходимост. Предприятията също така носят пълната отговорност за екологични щети, причинени на защитени видове и естествени местообитания. Директивата трябваше да бъде транспонирана в националното право до 19 юли 2015 г. Днес Комисията изпрати мотивирани становища до България, Полша, Испания и Обединеното кралство, след като установи пропуски в националното законодателство, с което директивата се транспонира. Четирите държави членки разполагат с два месеца, за да изпълнят своите задължения; в противен случай Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.

ЕК предрича по-висок растеж на българската икономика

Европейската комисия (ЕК) повиши прогнозата си за икономическия растеж на България. През 2016 г. тя очаква увеличение с 3,1%, през 2017...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика