ЕК: Излизането от договора за международна енергия е неизбежно

3719
ЕК: Излизането от договора за международна енергия е неизбежно
Снимка: istock

ЕК е информирала страните-членки, че съвместното излизане на ЕС от противоречивия договор за международна енергия е неизбежно. Това стана ясно от документ, с който Ройтерс се е запознал. Някои страни вече са прибегнали към тази стъпка заради опасения по отношение на климата.

Договорът за енергийната харта от 1998 г., подписан от около 50 страни, включително членките на ЕС, е имал за цел да защити компаниите от енергийната промишленост, давайки им възможност да съдят правителства относно политики, които засягат инвестициите им.

ЕК: Нечестно е да се поставят допълнителни условия за Шенген на България

Да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за присъединяване към Шенген не е честно. Това заяви днес заместник-председателя...

През последните години обаче договорът е бил използван основно за оспорване на политики, които изискват затварянето на заводи за изкопаеми горива, подклаждайки така опасенията, че е пречка пред справянето с климатичните промени, предаде БТА.

Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Испания вече обявиха планове за напускане на договора, засилвайки натиска върху Брюксел да координира оттеглянето на ЕС. Италия излезе от договора през 2016 г. 

В документ, споделен със страните-членки, с който Ройтерс се е запознал, ЕК твърди, че "най-адекватната опция" за ЕС и 27-те страни членки ще е да напуснат Енергийната харта. "Изтеглянето на ЕС и на Европейската общност за атомна енергия от Договора за енергийната харта изглежда неизбежно", се посочва в документа.

Говорител за ЕК потвърди, че изпълнителният орган ще препоръча излизането на ЕС от хартата и ще представи на днешната среща предложението на дипломати от страни членки. Излизането на ЕС ще се нуждае от съгласието на поне 15 страни членки и на Европейския парламент, който вече подкрепи резолюция, призоваваща към такава стъпка.

Донев: ЕК ни благодари за помощта за Турция, не сме получили заявка от Сирия

Служебният премиер Гълъб Донев изказа "искрени и дълбоки съболезнования" на близките и роднините на загиналите в Югоизточна Турция и Си...

Анна Кавацини, депутат от ЕП и автор на резолюцията, заяви, че документът може да сложи край на ангажираността на ЕС към Енергийната харта. "Ако ЕК определя излизането от хартата като "неизбежно", то въпросът за 1 милиард евро е: "Как и кога", коментира тя. Дори ако страните напуснат, то клаузата за изтичане на договора означава, че той все още ще защитава съществуващите инвестиции в изкопаеми горива за период от 20 години.

Страните от ЕС могат да се договорят помежду си да не прилагат тази клауза, тъй като повечето енергийни инвестиции на територията им се правят от компании от блока. Те обаче ще трябва да се споразумеят за подобна сделка с други членки, които имат желание за това, за да избегнат бъдещи съдебни процеси. Сред тях са Япония, Азербайджан и бившата членка на ЕС - Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

За първи път: Жена е командир на германска военноморска база

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа