ЕК криминализира заобикалянето на санкциите и дава ход за конфискация на замразените руски активи

7304
ЕК криминализира заобикалянето на санкциите и дава ход за конфискация на замразените руски активи
Снимка: Blohm+Voss

Европейската комисия предложи днес (25 май) метод за криминализиране заобикалянето на санкции на ниво ЕС – като предостави правни основания за конфискация на активи на руски олигарси, иззети от държавите членки.

В проекта на директивата, публикуван официално в сайта на Комисията, се предлага създаване на обща правна рамка за това как да се процедира с активи, замразени във връзка с престъпления от значение за ЕС. Ще се установят и нови основания за конфискация. Сред целите е да се попречи на санкционираните олигарси да укриват от властите яхти, автомобили, луксозни вили и акции.

Русия може да конфискува активи на "неприятелски страни"

Русия може да конфискува базирани в страната активи на страни, които смята за неприятелски в отговор на предложение на САЩ за продажба ...

В рамките на отделна директива страните от ЕС ще трябва да се споразумеят избягването на санкции да се превърне в престъпление в Европейския съюз. Това ще улесни разследването, преследването и наказването на нарушенията на ограничителните мерки във всички държави членки.

В 12 държави членки нарушаването на санкциите е единствено наказателно престъпление, а в 13 то може да бъде както административно, така и наказателно. В две страни членки избягването на санкции е единствено административно нарушение. Наказанията също се различават значително в отделните държави от ЕС и затова ЕК иска да приеме общо решение.

Считано към април, държавите от ЕС са запорирали руски активи на стойност около 30 млрд. евро, включително яхти, вили и произведения на изкуството, принадлежащи на санкционирани физически и юридически лица. Оттогава числото вероятно се е увеличило още повече.

Понастоящем в много държави от ЕС конфискацията е предмет на наказателното право и изисква осъдителна присъда, докато санкциите са административна процедура. Проектът на ЕК предвижда "нова възможност за конфискация, когато активите са замразени въз основа на подозрение за участие в дейности на организираната престъпност". Ако националният съд е убеден, че въпросното имущество произхожда от престъпна дейност, няма да е необходимо първо да има влязла в сила присъда.

Документът включва още разширяване на мандата на службите за възстановяване на активи с цел бързо проследяване и идентифициране на активите на физически и юридически лица, които са обект на ограничителни мерки на ЕС. Тези правомощия ще се прилагат и по отношение на активи от престъпна дейност, включително чрез спешно замразяване на имущество, когато съществува риск то да изчезне. Предвижда се създаване на служби за управление на активи във всички държави членки на ЕС, за да се гарантира, че замразеното имущество не губи стойността си.

Шарл Мишел предлага средствата от конфискуваните руски активи да отидат за Украйна

Европейският съюз трябва да конфискува и продаде всички иззети руски активи и да използва приходите за възстановяване на Украйна. Това ...

Съгласно проектопредложението - държавите могат също така да продават замразени активи преди издаването на заповед за конфискация и да начисляват на действителния собственик всички разходи за управлението на замразените активи. Същевременно на собствениците ще се предоставят определени гаранции, включително правото да бъдат изслушани.

"Ще има отделни нарушения. Ще има санкционирано лице, но също така и престъпление за избягване или нарушаване на санкциите", обясни Ян Дунин-Васович, адвокат в Hughes Hubbard&Reed LLP пред Politico. "На тази основа може да си представим наличието на правен инструмент, който да позволи на държавите членки да пристъпят към конфискация на активите“.

Балтийските страни и Словакия вече призоваха за подобно предложение. Други обаче изразиха скептицизъм, твърдейки, че дори и да бъде договорено и приложено, това ще доведе до години съдебни спорове за сравнително малка крайна печалба. "Моралната справедливост, за съжаление, не води далеч в наказателното право", казва дипломат от ЕС пред Politico.

"Санкциите на ЕС трябва да се спазват, а тези, които се опитват да ги заобиколят, да бъдат наказвани", каза в сряда вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова. "Нарушаването на санкциите на ЕС е тежко престъпление и трябва да има сериозни последствия. Нуждаем се от общоевропейски правила, които да установят това.  Като Съюз ние отстояваме ценностите си и трябва да накараме тези, които поддържат военната машина на Путин, да платят за това".

Пътят към замразяване на руски държавни активи е много висока правна летва, която трябва да бъде прескочена. Причината е, че тези активи са защитени от международното право. Украйна настоява за подобна, по-радикална стъпка, а някои страни от ЕС са отворени към идеята. ЕК заяви, че проучва възможността, но остава предпазлива. "Всичко, което правим, трябва да се основава на върховенството на закона", заяви говорител на Комисията във вторник.

Пристъпването към експроприация на тези активи би могло също така да дестабилизира финансовите пазари, тъй като резервните валути като долара и еврото ще бъдат разглеждани като „несигурни убежища“ от държави, които са в противоречие със САЩ или Европа, пише Politico.

Най-голямата банка в Русия: Догодина икономиката се възстановява

Руската икономика ще започне да се възстановява още през следващата 2023 година, като този процес ще представлява по-скоро ад...

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън засегна темата миналата седмица по време на посещението си в Европа, като предупреди, че подобна възможност "не е нещо, което е правно допустимо в САЩ".

Въпросът какво да се прави с активите или постъпленията от тях ще зависи от държавите от ЕС. Първо председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, а после и топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел предложи иззетите активи да бъдат насочени към покриване на разходите за възстановяване на Украйна след войната.

Москва отвърна с атака срещу Борел, наричайки предложението му „пълно беззаконие“. Руският зам.-външен министър Александър Грушко предупреди, че Европа ще пострада при налагане на мярката. „Тези действия ще подкопаят европейците, модерната финансова система и доверието в Европа и Запада“, смята той.

Миналата седмица германският министър на финансите Кристиан Линднер подчерта в интервю за "Файненшъл таймс", че "страните, основани на върховенството на закона, гарантират частната собственост" и че пречките за нейното конфискуване са много високи.
Линднер предложи вместо това олигарсите да бъдат убедени да допринесат за репарациите за Украйна на "доброволна основа".

Миналата седмица германският министър на финансите Кристиан Линднер също подчерта скептичната си позиция в интервю за Financial Times. Той каза, че "страните, основани на върховенството на закона, гарантират частната собственост" и че пречките за нейното конфискуване са много високи. Линднер предложи вместо това олигарсите да бъдат убедени да допринесат за репарациите за Украйна на "доброволни начала".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа