ЕК подкрепя идеята да не се обвързват цените на газа и тока в Европа

2728
ЕК подкрепя идеята да не се обвързват цените на газа и тока в Европа
Снимка: iene.eu

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон подкрепи предложението на Франция за отмяна на обвързването на цените на електроенергията с цените на газа на ниво ЕС.

„Смятам, че Франция поставя справедливо въпроса за разделянето на цените на газа и на електричеството. Този метод, който тя предлага заедно с още десет държави, е път в правилната посока”, заяви Бретон в ефира на телевизия BFM. Според него, това би било полезно в контекста на енергийния преход и отказа от изкопаеми горива за отопление.

Файненшъл таймс: Недостигът на газ в света ще продължи няколко години

Катар предупреди правителствата, че рискуват "да се прострелят в крака", ако не дадат знак за по-голяма подкрепа на международните енер...

Еврокомисарят отбеляза, че напрежението около цените на електроенергията в ЕС ще продължи през цялата зима, а тяхното намаляване може да се очаква едва през пролетта на 2022 г. Той призова за намаляване на данъчната тежест като компенсация на ръста на цените през зимата.

По отношение на предложението за закупуване на общо за ЕС количество газ, с каквото предложение излезе Испания, Бретон заяви, че не смята такъв ход за особено ефективен.

Той призна, че Европа зависи от руския газ, но припомни, че количествата съставляват 30% от общия обем, а останалата част от доставките идват от Алжир, Катар и САЩ. Еврокомисарят допълни, че не е против „Северен поток-2” и го смята за „добър”, коментирайки предложението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна да бъдат предоставени допълнителни мощности по транзита на руския газ за Европа.

„Северен поток-2” е огромна инвестиция и за да се амортизира, ще са необходими 10, 20, 30 години, както и в случая с ядрената енергия”, каза той.

"Булгаргаз" даде още 24 часа на "Топлфоцикация София" да погаси дълга си

Ние сме достатъчно отговорни хора и не можем да си позволим един двумилионен град да остане на студено. Това заяви заместник-министърът...

По-рано Франция излезе с предложение за реформиране на пазара на електроенергия в ЕС, по-специално за разделянето на цените на газа и електроенергията. Въпреки това девет държави от ЕС заявиха вчера, че няма да подкрепят подобно предложение и призоваха за ненамеса в устройството на вътрешните енергийни пазари. Вместо подобни реформи, държавите излязоха с общ призив Брюксел да предприеме повече мерки за пестене на енергия и да постигне 15% обединяване на пазара на електроенергия в ЕС до 2030 г.

От средата на септември цената на газа на спот платформите в Европа остава стабилно над 1000 евро за 1000 кубически метра, което само по себе си е безпрецедентно за ЕС. В същото време в пиковите моменти нивото на цените се приближи до 2000 евро. Според Европейската комисия годишните разходи на европейските граждани за енергия в някои страни вече са се увеличили с 500-600 евро, което надхвърля възможностите на цели групи от населението да ги плащат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com