X
 
 

ЕК предлага нови инструменти за налагане на върховенството на правото

992 1
photo of ЕК предлага нови инструменти за налагане на върховенството на правото
Снимка: iStock/Guliver
Европейската комисия предложи нов набор от инструменти в опит да уреди по-добра защита на върховенството на правото в ЕС - тема, която става все по-болезнена за Съюза специално заради няколко примера в Източна Европа като Унгария, Полша, Румъния и в по-неглижирана степен - България.

Предложение номер едно е ЕК да прави годишен преглед на състоянието на върховенството на правото, подобно на фискалния мониторинг, който прави Брюксел на всички държави-членки на ЕС - на бюджетните им дефицити и публичния дълг, пише Reuters. Освен това, ЕК предвижда провеждането на годишна конференция за върховенство на закона с представители на академичните среди и правозащитни организации, както и други идеи за поставяне на темата на по-видно място в дневния ред на ЕС.

Трябва ли да спират евросредства за корупция - БСП и ГЕРБ мислят различно

Европейската комисия предложи създаването на нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от нарушения на върховенството на закона. Това на...

Официално предложенията трябва да бъдат публикувани днес, 17 юли, и да бъдат обсъдени от Европейския съвет утре, 18 юли.

Припомняме, че една от основните грижи на ЕС по темата с върховенството на правото е Полша и поведението на партията "Право и справедливост", предвид т.нар. съдебна реформа там, поставяща съдебната власт под сериозния контрол на изпълнителната власт - с възможността правосъдният министър да прави директни назначения на висши позиции в съдебната система. Отделно налице са проблемите и с Виктор Орбан в Унгария, като и срещу двете държави върви процедурата по член 7 на Европейския договор, която може да доведе до отнемане на правото на глас на двете държави в Европейския съвет, за което обаче трябва пълно единодушие.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
    Абе какво право бе ? Какви са тези правозащитни организации ? Кой ги финансира и кой ГЛАСУВА за тях, че да бъдат на такива позиции ? Задачите дето имат е именно да рушат Държавата в полза на този ФРАНКЕНЩАЙН /ес/ и тези опити ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВАЛЯТ. F....F eu F...F AND**LL
Последно в Актуално