ЕК: Всяка страна отделно може да помогне на България за границата

4010
ЕК: Всяка страна отделно може да помогне на България за границата
Снимка: МВР

Страните членки на Европейския съюз могат сами да финансират оградата по българо-турската граница. Това твърдят източници от Европейската комисия, цитирани от кореспондента на БНР в Брюксел.

По този начин те тълкуват думите „двустранно финансиране, включително чрез доброволни механизми за солидарност“ от писмото на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до евролидерите от 26 януари.

ЕК готова да обсъди промени в плана ни за възстановяване

Европейската комисия е готова да обсъжда промени в българския План за възстановяване и е запозната с решението на българския парламент ...

Припомняме, че ЕК отхвърли призива на австрийския канцлер Карл Нехамер ЕС да отпусне 2 млрд. евро за укрепване на българо-турската граница, което да спре потока от нелегални мигранти. Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че в бюджета на ЕС няма предвидени средства за „стени и огради“. Австрийският канцлер, който посети границата ни преди дни, заяви, че много държави, чиито граници са външни за ЕС, „имат нужда от помощ“.

В писмото си до европейските лидери по повод насрочения за 9 и 10 февруари специален Европейски съвет за миграцията Фон дер Лайен заявява, че българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на ключовите външни граници на ЕС. От ЕК разтълкуваха думите ѝ така, че една страна членка може да подпомогне финансово друга за оградата ѝ. Това означава, че България може да бъде подкрепена финансово от други заинтересовани държави, след като ЕК отказа да отпусне средства от общия бюджет на ЕС.

Урсула фон дер Лайен с писмото си, цитирано от Euractiv, поиска от правителствата на ЕС да работят заедно за засилване на контрола по външните граници на ЕС, както и на процедурите за връщане, намаляване на стимулите за вторично движение и насърчаване на ефективна солидарност. Ръководителят на Европейската комисия смята, че това са мерки, които могат да бъдат приложени незабавно, докато институциите на ЕС работят по създаването на рамка на миграционните политики.

"В ЕС се наблюдава значително увеличение на броя на незаконно пристигащите по маршрутите през Средиземно море и Западните Балкани, като това са най-високите стойности от 2016 г. насам. Управлението на миграцията също е на първо място в списъка с въпроси, по които гражданите очакват силен отговор от страна на ЕС", казва Фон дер Лайен в писмото.

Фон дер Лайен: Необходимо е подобряване на границата между България и Турция

Необходимо е подобряване на външните граници на ЕС за овладяване на потока от незаконни мигранти. Това отбелязва председателят на Европ...

По последни данни на агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана "Фронтекс" - през 2022 г. на външната граница на ЕС са открити около 330 000 незаконни преминавания, което е "увеличение с 64% спрямо предходната година". Освен това през миналата година в ЕС са подадени общо 924 000 молби за убежище, което е три пъти повече от броя на незаконно пристигналите. Най-много случаи има в Германия, Франция, Испания и Австрия. Междувременно капацитетът е допълнително натоварен от четирите милиона украински бежанци, които понастоящем са приети в ЕС.

"Наложителността от постигане на съгласие по структурно решение не означава, че не можем да действаме сега", добави Фон дер Лайен, представяйки набор от предложения към държавите членки, които ще бъдат обсъдени на следващата среща на върха на ЕС в началото на февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com