Експерт: Ако Путин използва тактическо ядрено оръжие, то ще е над Киев или Западна Украйна

5802
Експерт: Ако Путин използва тактическо ядрено оръжие, то ще е над Киев или Западна Украйна
Снимка: Getty Images

Ядрените заплахи на Путин целят да разтревожат обикновените хора на Запад, но и да накарат техните правителства да се запитат: какво сме готови да рискуваме за украинска победа над Русия? Ето какво заяви политолога Герхард Мангот пред Дойче веле.

Путин заплашва да използва ядрено оръжие още от началото на войната, но през последните дни още повече набляга на тази заплаха. Разочароващият за Русия ход на войната ли промени същността на заплахата?

Герхард Мангот: Възпиращ ефект, на какъвто Путин се надяваше поне в началото, за да не се намесва Западът в конфликта, нямаше. Сега Русия е във фаза на постоянни военни поражения, отстъпва и изглежда едва ли е в състояние да се противопостави на настъпващите украински части. Ето защо сега тези заплахи са различни - когато в Русия дори елитът все повече мисли за вероятността тази война да бъде загубена.

Към кого всъщност са насочени актуалните заплахи на Путин?

Г. Мангот: В момента тези ядрени заплахи са мотивирани от желанието да бъдат разтревожени хората на Запад - за да отслабне подкрепата, особено за доставките на оръжие за Украйна. Но те целят и да накарат правителствата на западните държави да осъзнаят риска от ескалация, за да си зададат въпроса: какво сме готови да рискуваме за украинска победа над Русия?

Ако бъдат използвани ядрени оръжия, къде би се случило това?

Г. Мангот: Бих могъл да си представя изпитание на тактическо ядрено оръжие в нарушение на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити от 1996-а година, който Русия ратифицира. Това би била детонация или на полигон на руска територия като Камчатка, или в Черно море, или във въздуха над Черно море, за да се даде още по-ясен сигнал на Украйна и Запада: прекратяване на военните действия сега или ще се стигне до масово използване на ядрени оръжия.

Ако Западът и Украйна не бъдат възпрени, е възможно да се използват такива оръжия. Но не на фронтовата линия, защото това би застрашило и руските войски и не би осигурило ясно военно предимство, а по-скоро в западната част на Украйна или над Киев. Но засега това са само предположения.

Принципът на възпиране е свързан със знанието, че всяко използване на ядрено оръжие в крайна сметка води до взаимно унищожение. Загърбен ли е вече този принцип?

Г. Мангот: Да, защото Западът дава знак, че няма да позволи Русия да го изнудва с ядрени оръжия, няма да се откаже от ангажимента си към Украйна под формата на оръжейни доставки и няма да се опита да повлияе на украинското правителство да се съгласи на преговори за прекратяване на огъня. Възпирането е нарушено. За първи път след Кубинската криза от 1962-а година преднамереното използване на ядрени оръжия е реална заплаха.

Путин каза и, че прецедентът е създаден отдавна от САЩ в Хирошима и Нагасаки.

Г. Мангот: Това е много важна част от речта му от 30-и септември. В нея Путин разкритикува използването на ядрени оръжия от САЩ в края на Втората световна война и така всъщност косвено се обявява срещу използването на ядрени оръжия по време на война. Но това е оптимистичната интерпретация на речта. Песимистичното тълкуване се отнася до изречението, че САЩ са създали прецедент. За прецедент се говори само ако някой иска да подражава на такова поведение, т.е. да използва ядрено оръжие.

Рисковете за Путин са огромни - във вътрешен план политическият елит се съпротивява срещу подобна ескалация, а в международен план, разбира се, реакцията на Запада със санкции или конвенционални атаки и глобалната изолация на Русия след използването на такова оръжие. Възможно е косвените поддръжници на Русия - Китай и Индия, но и много други държави от региона на Африка, арабските страни, Латинска Америка и Югоизточна Азия, да осъдят ясно това действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа