Експерт: България може да се окаже в ролята на буфер между Турция и ЕС

2365
Експерт: България може да се окаже в ролята на буфер между Турция и ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Очакванията от срещата Европейски съюз – Турция, която ще се състои на 26 март във Варна не бива да са прекалено големи. Това коментира пред БНР заместник-ръководител на катедра "Международни отношения" в УНСС доц. Пламен Ралчев, като предупреди, че страната ни може да се окаже по-скоро в ролята на буфер, което ще е тежест.

„Турската страна при всички положения ще очаква облекчаване на възможностите за пътуване на турски граждани в Европейския съюз и също така много по-ясна перспектива за членството на Турция в Европейския съюз, но аз не смятам, че това са реалистични очаквания. По-скоро това ще бъде една от онези срещи, в които лидерите ще отчетат своите различия и ще отчетат невъзможностите да удовлетворят желанията на турската страна“, каза той.

ЕС търси компромис за членството на Турция

Страните от Европейския съюз се опитват да намерят компромис за стартирането тази седмица на нов етап в преговорите за присъединяване...

Ролята на България е на посредник, който се опитва да улесни диалога Европейски съюз – Турция. В същото време по думите му, тази роля не е по силите на страната ни.

„По-скоро ще се окажем в ролята на буфер между Турция и Европейския съюз и вероятно тази роля на буфер ще тежи много на България“, каза доц. Ралчев.

Големият проблем на Европейският съюз е, че все още не успява да изгради една цялостна стратегия на действия по отношение на Турция, смята още той.

„В момента продължава да се води една политика на изчакване и залъгване и от двете страни. Търси се някаква взаимно изгода, но като цяло няма искреност в отношенията. Самият Европейски съюз някак няма смелост да каже на Ердоган, че докато Турция върви по този път, който следва в момента, тя няма как да върви пътя към Европа“.

Турция засилва натиска за приемането й в ЕС

Турският премиер Реджеб Таийп Ердоган разкритикува за пореден път Европейския съюз за „непростимите", според него, отлагания на в...

Припомняме, че днес по-рано вестник „Джумхуриет“ информира, че външните министри на страните - членки на ЕС са подчертали, че за „визовата либерализация” Турция трябва да смекчи закона си за борба с тероризма. Изданието се позовава на неформалната среща в София, на външните министри на ЕС на 15 и 16 февруари, наричана още "Гимних". На срещата присъства и министърът по европейските въпроси на Турция Йомер Челик. Самият той връчи на 7 февруари в Брюксел предложенията на Анкара за изпълнение на 72-те критерия на ЕС за въпросната „визова либерализация”, според изданието.

На неформалната среща в София министърът на външните работи на Белгия Дидие Райнер посочи, че „ако Турция приведе този закон в съзвучие с ценностите на ЕС, само тогава може да се постигне напредък по въпроса за визовата либерализация”. От своя страна комисарят по европейската политика за добросъседство и преговори за разширяване Йоханес Хан заяви, че Еврокомисията проучва връчения от Анкара документ. „Турция по принцип знае, че за самата нея Европа е най-сигурният съсед; и от тази гледна точка – едни добри отношения са в полза именно на Анкара. Има някои сигнали от турското правителство, но за съжаление ситуацията по отношение на върховенството на закона все още не е задоволителна.”, обяснява Йоханес Хан, цитиран от „Джумхуриет”.

Преподавателят от УНСС коментира още и отношенията между Гърция и Турция в Егейско море по повод островите. Това е един стар спор за определяне на границата между двете държави в Егейско море, както и с опитите на Ердоган да предизвика ревизия на Лозанския договор, който определя тези граници, каза той.

„Тук интересите са свързани с определянето на териториалните води, въздушното пространство, изключителната икономическа зона – все теми, които касаят и икономически, и политически Турция. Активизирането на Ердоган в Егейско море следва логиката да поддържа тактика за създаване на напрежение и именно в този му стремеж да създава напрежение, той се опитва да увеличи шансовете за признаване на неговата значимост в международен план. Аз не изключвам възможностите дори за ескалация в Егейско море, свързано със спорове между Гърция и Турция, макар че европейските страни, САЩ със сигурност ще се намесят, ако се стигне до някаква ескалация. Така или иначе – Турция е рисков фактор в Егейско море и тази политика, която води в момента може само да бъде обезпокоителна“, обясни доц. Ралчев.

Турция за ЕС, ЕС за Турция

В продължение на много години един от най-дискутираните въпроси в Турция е за това какво е значението на членството на страната в ЕС. ...

В допълнение той бе категоричен, че в скоро време няма как да се случи сценарий, при който властта на Ердоган да бъде разклатена. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Министър Павлова: Законност и справедливост не са кухи фрази

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика