Експерт: Ще има втора вълна от коронавирус

4685
Експерт: Ще има втора вълна от коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Ръководителят на европейски здравен консултативен орган по инфекции предупреди за втора вълна от случаи на коронавирус, когато страните от целия континент облекчават строги мерки за блокиране.

Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ), заяви, че не е въпрос дали ще има подновяване на епидемията, а "кога и колко голяма".

Тя каза пред британския вестник The Guardian, че статистиката за имунитета от цяла Европа не е обнадеждаваща и „85 до 90 процента“ от хората все още са податливи на COVID-19.

"Вирусът е около нас, циркулира много повече, отколкото през януари или февруари. Не искам да рисувам апокалиптични картини, но мисля, че трябва да бъдем реалисти. Сега не е моментът за пълно отпускане", каза тя в интервю.

Европа стана свидетел на повече от 170 000 смъртни случаи в глобалната пандемия, сочи АФП. Повечето са били във Великобритания, Италия, Испания и Франция.

Но ограниченията за пребиваване у дома, въведени за намаляване на разпространението на вируса, започнаха да се премахват, като се има предвид, че броят на случаите е преминал своя пик.

EЦПКЗ, който е със седалище в Швеция, съветва правителствата за контрол на инфекциозните заболявания в 27-те страни на Европейския съюз, плюс Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Обединеното кралство.

Амон каза, че ограниченията за блокиране са причинили "напрежение", нанасяйки щети на бизнеса. Но тя каза и, че рискът от втора вълна е увеличен, защото "хората смятат, че всичко е свършило, а то не е ... определено не е", въпреки спада на инфекциите.

Огнища на коронавирус в общежитията за бежанци в Германия

Общежитията за бежанци в Германия станаха нови огнища за разпространение на SARS-CoV-2, а съобщения за масово заразяване в центровете с...

Тя заяви, че правителствата подценяват скоростта на разпространение на COVID-19 и определят връщането на почиващите от ски алпийските пътувания в началото на март като основен момент.

"Сигурна съм, че това допринесе за широкото разпространение в Европа", добави тя и "може би е възможно" да се забави разпространението, ако правителствата бяха наложили блокиране по-рано.

Амон каза, че не е оптимист, че вирусът ще изчезне бързо. "Изглежда, че е много добре адаптивен към хората", добави тя.

Не е точно така

Мнението на Амон обаче не се споделя напълно от Патрик Пелу, президент на Асоциацията за спешна помощ във Франция. Той заяви, че се страхува "все по-малко", че ще има втора вълна от инфекции поради облекчаването на карантинните мерки.

Словения засилва граничния контрол заради мигрантски приток от италианци

Словения затегна граничния контрол с Италия, след като редица италианци влязоха в страната този уикенд, използвайки алтернативни маршру...

"Математическото моделиране показваше възможност за възход ... с малък връх, който трябваше да започне сега", каза той пред канал France 2, предаде БГНЕС.

"Всъщност ние не го виждаме, което не означава, че епидемията е спряла", добави той, като подчерта необходимостта французите да продължат стриктното спазване на социална дистанция и постоянното носене на маски.

Тенденциите останаха оптимистични, след като от общо 1745 хоспитализирани пациенти само 49 се лекуват в интензивни отделения - при 7000 в пика на кризата.

Вижте още:

El Pais: Евроекспертите подцениха COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа