Елитна украинска част стои зад взривовете в Крим, твърди източник от Киев

11797
Елитна украинска част стои зад взривовете в Крим, твърди източник от Киев
Снимка: Getty Images/Guliver

Елитна украинска част е отговорна за експлозиите в Крим от този вторник. Това твърди висш представител от Киев, цитиран от „Ню Йорк Таймс“ при условие за анонимност.

Руското военно министерство нарече взривовете „саботаж“ - значимо признание, че войната се разпространява на територията, която Кремъл смята за руска. А украинската информационна мрежа InformNapalm, която е създадена от избягал още през 2014 година от Севастопол украинец с псевдоним Роман Бурко, публикува в Twitter за какво предупреждават руските окупатори в Крим - че вероятно имало диверсионна мрежа от 12-20 души.

Войната в Украйна: Лугански милиции не искат да се бият за Донецк, нова атака в Крим (ВИДЕО)

Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) не са едно и също според воюващите срещу украинската държава. То...

Припомняме, че мощните експлозии станаха в склад за боеприпаси при село Майское, близо до град Джанкой на окупирания от Русия през 2014 г. полуостров. Джанкой се използва от руснаците като жп хъб за разпределение на войници и тежка военна техника. Първоначално Министерството на отбраната в Москва лансира отново версията за пожар, но после заговори за „диверсия“.

Някои прокремълски коментатори призоваха руските военни да отговорят остро на атаките срещу Крим. Андрей Клишас - високопоставен депутат от партията "Единна Русия" на Владимир Путин, заяви в публикация в социалните мрежи, че "ответните удари на Русия трябва да бъдат много убедителни". „Става въпрос за това да защитим суверенитета си“, добави той.

Украинските власти не поеха публично отговорност за взривовете във вторник, въпреки че президентът Володимир Зеленски похвали онези, които помагат на украинското разузнаване и специалните служби да отслабят руската армия. "Причините за взривовете на окупираната територия могат да бъдат различни, много различни", каза той във вечерното си обръщение, но отбеляза, че резултатът е един и същ - щети за военната инфраструктура на Русия.

Украйна обяви колко са руските загуби след експлозията в Крим

Украинските въздушни сили обявиха, че около 10 руски самолета са били унищожени при експлозията на полуостров Крим, която стана във вто...

Зеленски добави, че хората в Крим, които сега решават да заминат за Русия, "вече разбират или поне усещат, че Крим не е място за тях".

Нито едно действие, което Путин е предприел по време на 22-годишното си управление, не е предизвикало такава прокремълска еуфория като до анексирането на Крим, което затвърди вътрешния му имидж на лидер, възраждащ Русия като велика сила. Миналата зима Путин многократно посочваше полуострова като място на екзистенциална заплаха за сигурността от страна на Украйна и предупреждаваше, че подкрепените от Запада усилия да си върнат Крим със сила могат да предизвикат пряка война между Москва и НАТО. Руският президент нарича полуострова „свещена земя“.

Когато на 24 февруари Путин започна инвазията си в Украйна, руските сили се насочиха на север от Крим и завзеха голяма част от територията на Южна Украйна, включително Херсонската област. Сега Кремъл използва Крим, за да осигури въздушна и логистична подкрепа на силите си там и в съседната Запорожка област, където Украйна атакува руските снабдителни линии и заплашва с контранастъпление.

Павел Лузин - независим руски военен анализатор, казва, че атаките на Украйна ограничават възможностите на Русия да "изземе инициативата". "Крим е единственият начин да се подкрепи групирането на войските в Херсонска и Запорожка област. В противен случай тази група войски не съществува", добавя той.

Крим е и база за операции на руския военноморски флот, който започна да се бори да запази контрола над Черно море, заяви британското разузнаване във вторник. След загубата на черноморския си флагман "Москва" Русия демонстрира само "ограничена ефективност" и държи патрулите си в зоната на видимост към кримското крайбрежие, като същевременно продължава да обстрелва континенталната част с ракети с далечен обсег.

Дори в Русия не вярват особено, че взривовете на военното летище в Крим са защото някой е пушил

Саботаж или далекобойни ракетни удари – причината за вчерашните експлозии на военното летище "Сари" в Крим все още остават неясни...

На 16 август, няколко часа след взривовете в Крим, Путин говори по видеовръзка на конференция по сигурността в Москва, без да споменава за нападението. Вместо това отново заяви, че съюзената със Запада Украйна представлява екзистенциална заплаха за Русия. Москва, каза той, е готова за „продължителна война“.

ОЩЕ: Украйна се готви за руска атака от Беларус в Деня на независимостта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа