ЕП: ЕС да наложи санкции на Лукашенко и на отровителите на Навални

1584
ЕП: ЕС да наложи санкции на Лукашенко и на отровителите на Навални
Снимка: Getty

Евродепутатите призовават за нови президентски избори в Беларус и призовават за санкции срещу президента Лукашенко и лицата, които стоят зад отравянето на Алексей Навални.

Ситуацията в Беларус

В резолюция, приета днес с 574 гласа „за „, 37 гласа „против„ и 82 гласа „въздържал се“, Европейският парламент отхвърля официалните резултати от „така наречените президентски избори“ в Беларус, проведени на 9 август тази година, тъй като тези избори са били проведени в „явно нарушение на всички международно признати стандарти“. След изтичането на мандата на сегашния авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември, Парламентът вече няма да го признава за президент на страната.

Междувременно евродепутатите приветстват създадения неотдавна Координационен съвет като „временно представителство на хората, настояващи за демократични промени“ в Беларус, отворено за всички политически и социални заинтересовани страни. Те също припомнят множеството призиви за провеждане на нови свободни и честни избори във възможно най-кратък срок под международен надзор.

Санкции на ЕС срещу бруталния режим и неговите лидери

Евродепутатите призовават за санкции на ЕС срещу групата лица, отговорни за фалшифицирането на изборните резултати, насилието и репресиите в Беларус, включително президента Лукашенко, и призовават държавите членки на ЕС да приложат незабавно тези ограничителни мерки в тясно сътрудничество с международните партньори.

Евродепутатите също остро осъждат масовите арести и продължаващите жестоки репресии срещу мирни демонстранти, лидери на демонстрации и журналисти в страната, на фона на множеството сведения за изтезания, сексуално насилие и малтретиране в центровете за задържане и затворите.

Европейският парламент обмисля резолюция, с която да поиска строги санкции към Беларус

Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли покани Светлана Тихановска в Европейския парламент, съобщава ТАСС, позовавайки се ...

Важният принос на жените от Беларус

В резолюцията накрая се подчертава важният принос на видни жени членове на опозицията, под ръководството на Светлана Тихановская, Вероника Цепкало и Мария Колесникова по време на протестите. В нея се изисква незабавното освобождаване на арестуваните членове на Координационния съвет и всички произволно задържани по политически причини лица.

Текстът отбелязва, че много граждани на Беларус считат Светлана Тихановская за победител в президентските избори и за новоизбрания президент на Беларус.

Ситуацията в Русия и отравянето на Алексей Навални

В отделна резолюция, приета и в четвъртък с 532 гласа „за „, 84 „против „и 72 гласа „въздържал се“, Парламентът категорично осъжда опита за убийство на видния руски опозиционен политик и активист в борбата срещу корупцията Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.

Борел: ЕС не признава Лукашенко

Европейският съюз не признава изпадналия в затруднения лидер Александър Лукашенко в качеството на легитимен президент на Беларус, заяви...

В текста се отбелязва, че използваната отрова, принадлежаща на вещества от групата „Новичок“, може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. Това силно предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия, гласи текстът.

Евродепутатите подчертават, че опитът за убийство на Навални е част от системни усилия за заглушаване на дисидентските гласове в Русия, по-специално с цел оказване на влияние на местните и регионалните избори в Русия, които се проведоха в периода 11-13 септември. Този случай е само един от елементите на по-широка руска политика, съсредоточена върху репресивни вътрешни политики и агресивни действия в световен мащаб, отбелязва текстът.

Международно разследване и санкции от ЕС

В резолюцията се отправя искане за незабавно започване на международно разследване по случая Навални и предполагаемото нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия, като същевременно се настоява руските власти да сътрудничат изцяло на такова разследване и да се потърси отговорност от лицата, които стоят зад престъплението срещу Алексей Навални.

Резолюцията също така призовава държавите членки на ЕС да заемат активна позиция по въпроса, като например бързо въведат амбициозни ограничителни мерки на ЕС по отношение на Русия и укрепят вече съществуващите санкции. В текста се призовава за въвеждане на механизми за налагане на санкции, които да позволят изземането и замразяването на европейските активи на корумпирани лица, в съответствие със заключенията на фондацията на Алексей Навални за борба с корупцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа