Заради трима липсващи български евродепутати ЕП ще гледа сега спорния пакет "Мобилност"

7810
Заради трима липсващи български евродепутати ЕП ще гледа сега спорния пакет "Мобилност"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Спорният пакет „Мобилност“, който предизвиква остра реакция сред българският транспортен бранш, ще бъде разгледан от ЕП в сряда (27 март). Това решиха евродепутатите със съвсем малка разлика, като в полза на решението гласуваха 156 депутати, а против бяха 154.

Нов протест срещу плана за мобилност се готви на 27 март в Страсбург

"Очакваме на 25 март да бъде публикуван дневния ред на последната сесия на този Европарламент и ако точките по мобилен пакет 1 са включ...

По информация на bTV, трима български евродепутати не са били в пленарна зала в момента на вота – един от ЕНП, един от либералите и третият – от консерваторите. Проверка на Actualno.com показа кои точно са липсващите - Неджми Али от ДПС, Светослав Малинов от ДСБ и Николай Бареков.

Лагерът на България и останалите противници на пакета „Мобилност” имаха своите шансове, защото днес в пленарна зала отсъстваха много от евродепутатите от Франция, големият защитник на пакета. Далеч по-малко са шансовете ни този текст да бъде отхвърлен в сряда.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков определи днешното решение като една от „най-големите грешки“. Според евродепутатите ни с гласуването се преследват единствено политически цели, защото в транспортната комисия не е постигнато до момента съгласие. Очаква се най-късно утре те да разполагат с превод на предложенията за промени в изготвените от транспортната комисия текстове.

Срещу нас се води икономическа война с политически средства, каза пред БНР Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, в коментар за спорния пакет „Мобилност“.

Желязков не бил против пакет "Мобилност", а срещу протекционизма

Ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой н...

"Има определена група евродепутати от западноевропейски държави, които явно имат особен интерес, мотивирани са по някакъв начин. Влизането на пакета в проекта на дневен ред дори беше със заобикаляне на правилата. Наясно сме, че противникът ни действа, без да се съобразява с правилата, действа манипулативно, действа под прикритието на това, че се борят за социални права. Срещу нас се води икономическа война с политически средства. В последния възможен момент се вкарва нещо скандално, което три пъти досега е гласувано в ЕП и отхвърлено. Дори вкарвайки го никой, не знае какво точно ще се гласува", изказа мнението си Арабаджиев.

Според него чисто технически няма как пакетът "Мобилност" да бъде финализиран в този Европарламент. Тук по-скоро отчитаме политическия ефект, каза той.

В сряда в ранния следобед по време на вота пред сградата на Европарламента ще има протестна акция на превозвачи от България и останалите страни, противници на пакета „Мобилност”. Много от тях ще пристигнат сутринта със самолетни полети, много от тях се очаква да дойдат и с камионите.

Оттук нататък за лагера на противниците на пакета най-важното е да не се допуска вот на второ четене през април, когато е последната пленарна сесия на сегашния парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа