ЕП с първи стъпки към правила за изкуствения интелект

12537
ЕП с първи стъпки към правила за изкуствения интелект
Снимка: iStock

 

Във вторник Европейският парламентът прие предложения за това как ЕС може най-добре да регулира изкуствения интелект (ИИ) с цел насърчаване на иновациите, етичните стандарти и доверието в технологиите, съобщи пресслужбата на ЕП.

Основните критерии трябва да са свързани с:

• Намиране на баланс между защитата на гражданите и насърчаването на технологичното развитие

• Ориентирана към бъдещето схема за гражданска отговорност за защита на частните лица и бизнеса

• Ефективна система за интелектуална собственост и гаранции за разработчиците

Изкуствен интелект търси серийни убийци в Русия

В Следствения комитет на Руската федерация беше създадена програма за търсене на серийни убийци, създадена на базата на изкуствен интел...

Европейският парламент е сред първите институции, отправящи препоръки какво следва да включват правилата относно ИИ в областта на етичните стандарти, гражданската отговорност и правата върху интелектуалната собственост. Изпълнението на препоръките ще проправи пътя за превръщането на ЕС в световен лидер в развитието на ИИ.

Законодателното предложение на Комисията се очаква в началото на следващата година.

Етична рамка за изкуствения интелект

Докладът за законодателна инициатива на Ибан Гарсия дел Бланко (С&Д, Испания) настоятелно призовава Европейската комисия да представи нова нормативна рамка, очертаваща етичните принципи и правните задължения, които трябва да се зачитат при разработването, внедряването и използването на изкуствения интелект, роботиката и свързаните с тях технологии, включително софтуер, алгоритми и данни

Докладът беше приет с 559 гласа „за“, 44 „против“ и 88 „въздържал се“.

Научиха изкуствен интелект да чете мозъчна дейност

Група американски учени създадоха невронна мрежа, която може да чете активността на кората на главния мозък по време на говор, да преоб...

Бъдещото законодателство трябва да бъде изготвено в съответствие с няколко ръководни принципа, включително: ориентирани към човека и създадени от него технологии в областта на ИИ, безопасност, прозрачност и отчетност, защитни мерки срещу предубеждения и дискриминация, право на правна защита, социална и екологична отговорност, зачитане на неприкосновеността на личния живот и защита на данните.

Високорисковите технологии в областта на ИИ, като например тези със способности за самообучение, следва да бъдат проектирани така, че да позволяват човешки надзор по всяко време. Ако използването на дадена функционалност доведе до сериозно нарушение на етичните принципи и може да представлява опасност, следва да се дезактивират способностите за самообучение и да се възстанови пълният човешки контрол.

Отговорност за причинени от ИИ вреди

Законодателната инициатива на докладчика Аксел Фос (ЕНП, Германия) призовава за ориентирана към бъдещето рамка за гражданска отговорност, която предвижда лицата, управляващи високорискови технологии на ИИ, да носят отговорност в случай на причинени вреди. Наличието на ясна правна рамка ще стимулира иновациите, предоставяйки на компаниите правна сигурност, като същевременно защитава гражданите и насърчава доверието им в технологиите на ИИ чрез възпиране на потенциално опасни дейности.

Правилата следва да се прилагат за физическа или виртуална дейност, свързана с ИИ, която нанася щети или вреди на живота, здравето, физическата неприкосновеност и имуществото или причинява значителна неимуществена вреда, водеща до „проверима икономическа загуба“. Макар високорисковите технологии на ИИ да са все още рядкост, евродепутатите считат, че операторите на подобни технологии следва да имат застраховка, подобна на прилаганата при моторните превозни средства.

432,5 хил. долара за картина, създадена от изкуствен интелект

Картината "Портрет на Едмънд Белъми", създадено с помощта на изкуствен интелект, беше продадено в четвъртък на търг, организиран от "Кр...

Докладът беше приет с 626 гласа „за“, 25 „против“ и 40 „въздържал се“.

Права върху интелектуалната собственост

Докладът, внесен от Стефан Сежурне (Renew Europe, Франция), изяснява, че ролята на ЕС като глобален лидер в областта на изкуствения интелект изисква ефективна система на права върху интелектуалната собственост и защитни мерки, така че патентната система на ЕС да защитава иновативните дизайнери. В него също се подчертава, че това не трябва да бъде за сметка на интересите на хората творци, нито на етичните принципи на Европейския съюз.

Евродепутатите считат, че е важно да се прави разграничение между човешките творби, подпомагани от ИИ, и творбите, създадени самостоятелно от ИИ. Те уточняват, че ИИ не следва да има правосубектност; ето защо притежаването на права върху интелектуалната собственост следва да е възможно само за хората. Разглеждат се също въпросите за авторското право, събирането на данни, търговските тайни, използването на алгоритми и дълбинни фалшификати (deep fakes).

Докладът беше приет с 612 гласа „за“, 66 „против“ и 12 „въздържал се“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com