ЕП ще позволи ново отлагане на Brexit, ако бъде поискано. Но има уловка

6971
ЕП ще позволи ново отлагане на Brexit, ако бъде поискано. Но има уловка
Снимка: iStock

Обединеното кралство може отново да отложи излизането си от Европейския съюз. Това решиха евродепутатите днес след близо 3-часови дискусии в Европарламента. На дебатите присъстваха главният преговарящ по Brexit Мишел Барние и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

544 депутати гласуваха за финалната резолюция, 126 - бяха против, а 38 се въздържаха.

ЕС не е в настроение да "се преструва" на преговори (СНИМКИ И ВИДЕО)

Дискусия за Brexit и бъдещето на Европейския съюз е в дневния ред на депутатите в Европарламента днес. При почти празна зала започна и...

Съществува обаче уловка - трябва да запази свободното движение по ирландската граница и дори при липса на сделка с Брюксел, Великобритания да изпълни финансовите си задължения към Общността.

На практика това прави нова сделка между премиера Борис Джонсън и преговарящите по Brexit невъзможна. Вариантът за ново отлагане е посочен в член 50 от Лисабонския договор.

"Европейският парламент ще подкрепи удължаването на сроковете, посочени в член 50 от Лисабонския договор, ако има причини и цел за това, по-специално (желание) да се избегне Брекзит без сделка, да се проведат парламентарни избори или референдум, да се откаже да приложи член 50 или да сключи споразумение за условията за изтегляне", пише в резолюцията.

Постигнатото в момента споразумение за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите. С това те потвърждават отново желанието на Брюксел за "организиран Brext".

В резолюцията членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на "алтернативни възможности", ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на ръководните принципи на ЕС. Те обаче подчертават, че няма да позволят одобрение за Споразумение за оттегляне без предпазен механизъм.

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

Европейският съюз не взе твърде активно отношение по политическото самоизяждане, което в момента наблюдаваме в Лондон. Брюксел е готов ...

И така, новите евродепутати изцяло прехвърлят топката в полето на Великобритания и ги посочват като единствените отговорни за Brexit без сделка. Както стана ясно преди дни - този вариант ще има тежки последици за жителите на Острова. Може би дори по-тежки, отколкото си представя самият премиер Джонсън, както намекна по време на дебатите Мишел Барние

В резолюцията се подчертава, че прекъсването на работата на парламента с решение на премиера Борис Джонсън до 14 октомври само увеличава вероятността от най-лошия сценарий.

Въпреки това, "в случай на излизане без сделка, финансовите задължения на Великобритания ще останат в сила", гласи резолюцията. В текста също така се отбелязва, че няма да има преходен период в икономическите отношения с ЕС при липса на пълно споразумение.

"По-нататъшни преговори за нова търговска сделка, след като Великобритания се оттегли от Европейския съюз без такава, ще бъдат възможни, само ако Лондон спазва задълженията и обещанията си относно правата на гражданите, финансовото споразумение и Споразумението от Разпети петък", се посочва в документа.

Гарантирането на правата и житейските избори на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС остава основен приоритет на Парламента, като евродепутатите изразяват тяхната загриженост във връзка с прилагането на схемата на Обединеното кралство за уседналост.

Върховният съд на Великобритания подхвана пророгацията и "Невероятния Хълк" (ВИДЕО)

Върховният съд на Великобритания започна тридневни обсъждания на правните предизвикателства по отношение на противоречивото решение на ...

Те насърчават останалите 27 държави членки да приемат щедър и последователен подход в това отношение, и да гарантират правната сигурност на британските граждани пребиваващи в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com