ЕП: Турция да спре незаконните дейности

1733
ЕП: Турция да спре незаконните дейности
Снимка: iStock/Guliver

Членовете на Европейския парламент приеха резолюция на сесията за гласуване в Брюксел днес, която призовава Турция незабавно да прекрати всякакви по-нататъшни незаконни проучвателни и сондажни дейности в Източното Средиземноморие.

Резолюцията също така призовава съседната на Гърция държава да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и териториалните води на Гърция и Кипър и да спре своятаа „националистическа войнствена реторика“, съобщава Keep talking Greece“.

ЕП остава загрижен за спазването на човешките права в Турция

Да спрем да говорим за правата на човека в Турция, би било лош знак, защото би означавало, че никой вече не възприема преговорите за пр...

Резолюцията идва преди заседанието на Специалния европейски съвет на 24-25 септември относно дейностите на Турция в Източното Средиземноморие, а също така настоява за санкции срещу Турция заради нейните енергийни изследвания в спорни води там, освен ако страната не покаже „искрено сътрудничество и конкретен напредък“ в облекчаване на напрежението с Гърция и Кипър.

Европейският съвет санкционира турските служители заради „незаконни сондажни дейности“ през 2019 г. и ще обсъди допълнителни ограничителни мерки на специалната среща на върха на Европейския съвет на 24 и 25 септември.

Правителствата на Европейския съюз трябва да бъдат „готови да разработят списък с допълнителни ограничителни мерки при липса на какъвто и да е значителен напредък в сътрудничеството с Турция“, заяви Европейският парламент и добави, че „такива мерки трябва да бъдат конкретни и целенасочени“.

Европейските законодатели призоваха за „диалог, дипломация и преговори“ и всички участващи участници да „се ангажират с неотложна деескалация“, като изтеглят военните сили от района. В резолюцията, приета от евродепутатите, се казва, че инициативите на Германия и НАТО за медиация са се провалили, съобщава „Ахвал Нюз“.

Турската външна политика и действия в Средиземно море са навредили на стабилността в региона, включително в Сирия, се казва в изявлението на ЕП.

Ердоган: Турция няма да толерира пиратството в Средиземно море

Турция няма да толерира незаконни действия в Беломорието и Средиземноморието, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, съобщи в. „...

В резолюцията се казва още, че Европейският съюз е „ясен и решителен“ в защитата на своите интереси, „демонстрира непоклатимата си подкрепа и солидарност с Гърция и Кипър и поддържа международното право“, както и че действията на Турция водят до „интензивна и опасна милитаризация“ в морския регион, цитира „Ахвал“.

Франция разположи бойни самолети в района в средата на август, участвайки във военни учения с Кипър, Гърция и Италия, което беше посрещнато с „изключително враждебна реакция от турски военни кораби“, се казва в съобщението.

Резолюцията беше одобрена от шест от седемте политически групи в Европейския парламент, от дясноцентристките християндемократи, консерваторите и реформистите до левите Зелени и бившите комунисти.

Турция реагира на резолюцията на ЕП, заявявайки, че е „неприемлива“ по отношение на солидарността.

Турция подписа споразумение за делимитация на морето с подкрепяното от Либия правителство на националното съгласие (ПНС) през ноември 2019 г., след проведения през януари 2019 г. Източно-средиземноморски газов форум между Кипър, Египет, Гърция, Израел, Италия, Йордания и палестинската власт. Според членовете на ЕП, „ако бъде приложено, споразумението между Турция и ПНС на практика ще очертае разделителна линия между източната и западната част на Средиземно море и по този начин ще застраши морската сигурност“.

Турция прихванала шест гръцки изтребителя на Средиземно море

Турция е прихванала шест изтребителя Ф-16 на гръцките военновъздушни сили над Средиземно море. Това се казва в съобщение на турското ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа