Ердоган иска Турция сама да си прави изтребители

3487
Ердоган иска Турция сама да си прави изтребители
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция планира неин изтребител местно производство да бъде готов за полет през следващите пет до шест години, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган във вторник на фона на продължаващ спор със САЩ за закупуване на самолети Ф-35, съобщи в.“Катимерини“, цитиран от БГНЕС.

Изявлението на Ердоган дойде, когато ръководителят на руската държавна фирма за износ на оръжие „Рособоронекспорт“ Александър Михеев заяви в интервю за агенция РИА Новости, публикувано във вторник, че Русия се надява да подпише споразумение за снабдяване на Турция с повече ракетни системи С-400 през първата половина на следващия година.

Кремъл съобщи за предстоящо посещение на Владимир Путин в Турция

Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Турция през първите 10 дни на януари, съобщи говорителят на държавния глава Дмитрий Песко...

Подобен ход би могъл да обтегне още повече връзките между Турция и Съединените щати, които блокираха участието на Анкара в програмата за изтребители Ф-35, в която Турция беше производител и купувач. Това беше наказание за закупуване на батерии С-400 по-рано тази година.

Вашингтон също предупреди за възможни американски санкции, като заяви, че ракетите не са съвместими с отбранителните сили на НАТО, но все още не са ги наложили. Висш служител на Държавния департамент на САЩ заяви миналата седмица, че Турция трябва да се отърве от С-400, които вече е купила.

Но Михеев заяви в интервю за РИА Новости, че Москва и Анкара активно обсъждат Анкара да се използва опция, която е част от първоначалния договор, за доставка на повече системи С-400 с разговори, фокусирани върху финансови въпроси.

„Надяваме се, че през първата половина на 2020 г. ще подпишем договорните документи“, заяви Михеев пред РИА. „Но искам да подчертая, че военно-техническото сътрудничество с Турция не е ограничено до доставката на С-400. Имаме големи планове."

Османски Балкани, това иска Ердоган

Настъпление по всички фронтове - в икономиката, образованието и религията. Турция не пести средства за разширяване на влиянието си на Б...

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на членовете на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в парламента, че страната планира да има собствен, местно произведен реактивен изтребител след пет-шест години.

По-рано той беше цитиран да казва, че турски и американски служители ще полагат усилия до април, за да разрешат спора между съюзниците от НАТО относно системата за противоракетна отбрана С-400.

„Има процес, който продължава до април. Нашите министри на отбраната и външните работи ще положат тези усилия. Трябва да видим докъде стигаме с тези усилия “, цитира думите на турския президент телевизия NTV.

Ердоган трябва да присъства на среща на върха на държавните и правителствените ръководители на НАТО в Лондон на 3-4 декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа