Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за Меркел*

3015
Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за Меркел*
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган призова турците, които имат право на глас на следващите избори в Германия, да не гласуват за нито една от двете партии в управляващата коалиция и основни претенденти за победа на вота – консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия (СДП).

Освен тях, в черния списък на държавния глава влиза и партията на Зелените.

„Казвам на всички мои сънародници в Германия… да не гласуват за тях. Нито за християндемократите, нито за СДП, нито за Зелените. Всички те са врагове на Турция“, заяви Ердоган пред репортери в Истанбул.

Той обвини ХДС и СПД, че по време на своята предизборна кампания играят игра, в която „колкото повече биеш Турция, толкова повече гласове получаваш“. „Трябва да подкрепите политически партии там, които не показват враждебност към Турция“, каза той и добави, че за турските граждани в Германия „това е борба за чест“.

Президентът не уточни коя партия иска да подкрепят неговите сънародници по време на изборите на 24 септември.

Ердоган към Берлин: Не се намесвайте във вътрешните ни работи

Германия няма право да се намесва в вътрешните работи на Турция, заяви турският президент Реджеп Ердоган на фона на нарастващото напреж...

Напрежението между Анкара и Берлин се засили през последните няколко месеца, превръщайки кризата в една от най-дълбоките между двете членки на НАТО.

Германия отправя критики към Турция за масовата чистка, която властите в страната предприеха след опита за преврат от 2016 г., в рамките на която бяха задържани и германски граждани, включително журналисти. И макар СПД и ХДС да са противници в предизборната си кампания, коалиционните партньори са единодушни в позицията си спрямо Анкара.

В същото време Зелените, които са опозиция в настоящия парламент, настояват за още по-тежки мерки срещу Турция, като сълидерът на партията Джем Йоздемир е от турски произход и е остър критик на Ердоган.

*Информацията е обновена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа