Ердоган с конкретни условия към Меркел и Мишел по гръцкия въпрос

1664
Ердоган с конкретни условия към Меркел и Мишел по гръцкия въпрос
Снимка: Getty images/Guliver

По време на видеоконференция с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поставил на масата списък с изисквания, които биха го "улеснили" да разсее напрежението с Гърция, съобщава „Keep Talking Greece“.

Той казал, че Турция е готова да започне преговори с Гърция и е оценил усилията на Германия за посредничество. Според съобщенията, той е подчертал, че по-нататъшните преговори ще зависят от стъпките, предприети от Гърция.

Ердоган е заявил, че ако бъдат предприети солидни стъпки на добра воля по споразумението за митническия съюз, освобождаването от визи и миграцията, отношенията между ЕС и Турция отново ще получат положителна перспектива.

Предстои видеоконференция Ердоган-Мишел-Меркел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведе във вторник видеоконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и герман...

Според гръцкия вестник “Етнос“, Ердоган е поискал от Меркел и Мишел "визи от ЕС за турските граждани, митнически съюз с ЕС, повече пари за бежанците в Турция“.

Open TV пък заяви, че Ердоган е поискал и „съвместна експлоатация на Егейско море с Гърция, определяне на средна линия за газови изследвания и мисии за издирване и спасяване.

Обсъден е бил и кипърският въпрос, а Ердоган е предложил регионална конференция с всички средиземноморски крайбрежни държави, включително спорната администрация на окупирания от Турция Северен Кипър, която не е дипломатически призната от никоя държава по света, освен от Турция. Той направи същото предложение и по време на обръщението си към 75-то Общо събрание на ООН във вторник.

Макар да не е ясно какво са обещали Меркел и Мишел на Ердоган малко след видеоконференцията, турското президентство заяви, че страната е готова да започне преговори с Гърция.

Ердоган и Меркел обсъдиха кризата в Източното Средиземноморие

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разговаря с германския канцлер Ангела Меркел по телефона, призовавайки към диалог за намиран...

Гърция потвърди, че двете страни са се договорили да възобновят „проучвателните контакти“, но не съобщиха дата, а само казаха „в бъдеще“. Контактите бяха прекратени от страна на Турция през 2016 г.

Междувременно военни делегации от Турция и Гърция се срещнаха за пети път като част от инициатива, ръководена от НАТО за обсъждане на механизми за деескалация в Източното Средиземноморие. В изявление турското министерство на отбраната добави, че следващият кръг се планира да се проведе другата седмица. Целта на разговорите е да се намали рискът от инциденти и конфликти в региона, заяви министерството.

Атина е обезпокоена от факта, че Ердоган изглежда непреклонен по редица въпроси, които ще бъдат разгледани - нещо повече от мерките за изграждане на доверие и тактиките за деескалация.

Турският всекидневник „Хюриет“ съобщи днес за предстояща видеоконференция между Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис преди срещата на върха на ЕС, която се отлага за 1-2 октомври. Говорителят на правителството Стелиос Пецас съобщи, че такава конференция е възможна само при определени условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа