Ердоган с конкретни условия към Меркел и Мишел по гръцкия въпрос

1664
Ердоган с конкретни условия към Меркел и Мишел по гръцкия въпрос
Снимка: Getty images/Guliver

По време на видеоконференция с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поставил на масата списък с изисквания, които биха го "улеснили" да разсее напрежението с Гърция, съобщава „Keep Talking Greece“.

Той казал, че Турция е готова да започне преговори с Гърция и е оценил усилията на Германия за посредничество. Според съобщенията, той е подчертал, че по-нататъшните преговори ще зависят от стъпките, предприети от Гърция.

Ердоган е заявил, че ако бъдат предприети солидни стъпки на добра воля по споразумението за митническия съюз, освобождаването от визи и миграцията, отношенията между ЕС и Турция отново ще получат положителна перспектива.

Предстои видеоконференция Ердоган-Мишел-Меркел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведе във вторник видеоконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и герман...

Според гръцкия вестник “Етнос“, Ердоган е поискал от Меркел и Мишел "визи от ЕС за турските граждани, митнически съюз с ЕС, повече пари за бежанците в Турция“.

Open TV пък заяви, че Ердоган е поискал и „съвместна експлоатация на Егейско море с Гърция, определяне на средна линия за газови изследвания и мисии за издирване и спасяване.

Обсъден е бил и кипърският въпрос, а Ердоган е предложил регионална конференция с всички средиземноморски крайбрежни държави, включително спорната администрация на окупирания от Турция Северен Кипър, която не е дипломатически призната от никоя държава по света, освен от Турция. Той направи същото предложение и по време на обръщението си към 75-то Общо събрание на ООН във вторник.

Макар да не е ясно какво са обещали Меркел и Мишел на Ердоган малко след видеоконференцията, турското президентство заяви, че страната е готова да започне преговори с Гърция.

Ердоган и Меркел обсъдиха кризата в Източното Средиземноморие

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разговаря с германския канцлер Ангела Меркел по телефона, призовавайки към диалог за намиран...

Гърция потвърди, че двете страни са се договорили да възобновят „проучвателните контакти“, но не съобщиха дата, а само казаха „в бъдеще“. Контактите бяха прекратени от страна на Турция през 2016 г.

Междувременно военни делегации от Турция и Гърция се срещнаха за пети път като част от инициатива, ръководена от НАТО за обсъждане на механизми за деескалация в Източното Средиземноморие. В изявление турското министерство на отбраната добави, че следващият кръг се планира да се проведе другата седмица. Целта на разговорите е да се намали рискът от инциденти и конфликти в региона, заяви министерството.

Атина е обезпокоена от факта, че Ердоган изглежда непреклонен по редица въпроси, които ще бъдат разгледани - нещо повече от мерките за изграждане на доверие и тактиките за деескалация.

Турският всекидневник „Хюриет“ съобщи днес за предстояща видеоконференция между Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис преди срещата на върха на ЕС, която се отлага за 1-2 октомври. Говорителят на правителството Стелиос Пецас съобщи, че такава конференция е възможна само при определени условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа