Ердоган се моли: Не сменяйте лирата за долари, бъдете патриоти

7388
Ердоган се моли: Не сменяйте лирата за долари, бъдете патриоти
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи призив към всички турци да не обменят турските лири за долари на фона на продължаващите рекордни ниски курсове на националната валута, информира телевизионния канал NTV, цитирани от "Фокус".

„Обръщам се към нацията. Моля ви не заменяйте нашите собствени пари за валута. Истинският патриотизъм и уважение на местните ценности е точно това. Няма причина да не се справим с проблема с валутните курсове. След изборите ще бъдат предприети „по-различни мерки”, уверявам ви”, обещава Ердоган.

Турският президент е изправен пред потенциално тежка криза само месец преди изборите заради рязкото обезценяване на лирата, което рискува да попречи на кампанията му и дори да повлияе на гласоподавателите.

Ердоган иска "сини каски" в защита на палестинците

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обяви за изпращането на миротворчески сили за защита на палестинците, предаде Анадолската аг...

Ердоган винаги се е обрисувал като шампион на турската икономика, сочейки как растежът и инвестициите се разширяват под неговото управление след мизерията по време на финансовата криза в Турция през 2000-2001 г.

Но обезценяването на лирата с близо 19% спрямо американския долар, откакто на 18 април бяха обявени предсрочни избори, може би е сигнал, , че икономиката може да бъде тежест, а не тласък за Ердоган.

Турският лидер, който изкусно води кампании и досега не е бил побеждаван при битка пред избирателните урни, е странно сдържан в тази кампания, въпреки че неговият екип подчертава, че митингите му ще се развихрят от събота натам.

А когато говори с тълпите в градските площади в национален мащаб, Ердоган ще трябва да се изправи срещу страховете на хората, че привидната стойност на парите в джоба им се разпада.

"За турците слабата валута се превръща в слаба икономика, така че е трудно да видим как това няма да навреди на Ердоган и на управляващата партия (ПСР), въпреки че гласоподавателите им са доста лоялни", казва Атила Йесилада , съветник по свързаните с Турция за Global Source Partners в Истанбул, цитирана от БГНЕС.

Ердоган даде обещание Йерусалим да не бъде "узурпиран" от Израел

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща да не позволи на Израел "да узурпира Йерусалим". Турският лидер заяви това по време на ифтар...

Въпреки че страната е най-бързо развиващата се в Г20 през 2017 г., отбелязвайки ръст от 7,4%, остават безпокойства за прегряване на икономиката, увеличаване на дефицита по текущата сметка и двуцифрена инфлация. Инфлацията в момента е 10,85%.

В сряда лирата за пръв път стигна до 4,92 лири за един долар, а после се понижи до 4,86, губейки над 4,0% от стойността си.

Самият Ердоган се страхува от пазарите, като казва, че след изборите планира по-серизни действия в паричната политика - въпреки номиналната независимост на централната банка.

Въпреки че гласуването на 24 юни идва в момент на напрежение със Запада и турската армия наскоро излезе от успешната операция в Сирия, проучвания на общественото мнение показват, че икономиката сега е проблемът, от който турците са загрижени най-много.

В проучването, проведено по-рано този месец от базираната в Анкара MAK Consultancy, 45 процента от 5400 респонденти казаха на изследователите, че най-важният въпрос в страната е икономиката.

Путин зове към отказ от насилие в Газа в разговор с Ердоган

По време на телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, руският президент Владимир Путин е призовал към отказ от насил...

Друго проучване, проведено през миналия месец от Gezici, показва, че 48,6% казват, че икономическите беди са най-големият проблем в Турция.

И вярата на турците в икономиката им пада: индексът на потребителското доверие спадна с 2.8 процентни пункта през май до 69.9 от 71.9 през април, информира турската статистика.

"В световен мащаб се вижда, че икономическото представяне оказва непосредствено въздействие върху поведението на гласоподавателите, поради което значителните икономически разходи могат да окажат влияние върху поведението при гласуването", каза за агенция АФП Селва Демиралп, доцент по икономика в университета "Коч" в Истанбул.

Тя предупреди, че е "трудно да се предскаже как икономиката ще се развива в близко бъдеще".

Йесилада добави: "Ако този шок на валутния курс доведе до по-слабо икономическо представяне, те ще загубят още няколко гласа, а призракът на ПСР, губеща изборите, може да се превърне в реалност при честни избори".

Турската лира се срина, след като Ердоган обяви лихвите за "зло"

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че лихвените проценти са "майката и бащата на всяко зло", противоречив коментар, който предизви...

Анализаторите отдавна са заявили, че администрацията на Ердоган е разделена между пропазарни прагматици, като заместник министър-председателя Мехмет Симшек, бивш стратег на Merrill Lynch, и съветници, известни с необичайни изказвания като Йигит Булут. 

С това, че президент иска централната банка да запази ниските си лихвени проценти, за да стимулира растежа, беше знак за спешни действия, към които призовават икономистите, за да се увеличи курсът на лирата.

Ердоган често е обвинявал външни лица за икономически проблеми в Турция, укорявайки неназовани действащи лица, които се опитвали да водят "икономически терор" срещу страната.

Вицепремиерът Бекир Боздаг заяви в сряда, че гласоподавателите са наясно с игрите, които се играят.

"Те са заблудени, ако смятат, че могат да променят изхода от изборите, като играят с долара", каза Боздаг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа