Ердоган след срещата със Зеленски: Не искаме да преживеем нов Чернобил. Поддържаме Украйна

6269
Ердоган след срещата със Зеленски: Не искаме да преживеем нов Чернобил. Поддържаме Украйна
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Турция е обезпокоена от ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала и не би искала повторение на катастрофата от Чернобил. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция в Лвов след срещата си с украинския си колега Володимир Зеленски и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщава Анадолската агенция.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Русия: При авария в АЕЦ Запорожие радиоактивният облак ще покрие Германия, Полша, Словакия и Скандинавието 

Турски медии: Ердоган заминава за Лвов за преговори за прекратяване на войната

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Лвов на 18 август на еднодневно работно посещение по покана на президента на Украйна ...

Ердоган отбеляза, че Анкара подкрепя Украйна и също така полага усилия за прекратяване на войната по дипломатически път.

„Изразихме загриженост относно продължаващите сблъсъци около АЕЦ „Запорожие“. Не искаме да преживеем нов Чернобил. От друга страна Турция полага усилия за прекратяване на конфликтите чрез дипломатическо решение. Ние подкрепихме нашите украински приятели и продължаваме да го правим", каза Ердоган, цитиран от агенцията, и подчерта, че страната му подкрепя запазването на суверенитета и целостта на Украйна. Според Ердоган Анкара ще окаже "необходимата подкрепа за възстановяването на Украйна, както е правила досега".

Турският лидер изрази убеждението си, че войната на Русия срещу Украйна в крайна сметка ще приключи на масата за преговори. "Целият въпрос е да се определи най-краткият и справедлив път към масата за преговори. Вярвам, че е възможно да се съживят преговорите по параметрите, които бяха формирани в Истанбул през март. Ние сме готови да играем ролята на фасилитатор или посредник и да предоставим отново всякакъв вид подкрепа за постигането на тази цел“, каза турският президент.

Както съобщихме, турският президент пристигна в Лвов на 18 август по покана на украинския си колега Володимир Зеленски. Това е първото му посещение в Украйна от началото на войната. Заедно с него в Украйна разговори със Зеленски води и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Както отбелязва турското издание Haberturk Ердоган бе придружаван по време на визитата си от външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра на отбраната Хулуси Акар, министъра на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез, министъра на земеделието и горите Вахит Киришчи, министъра на търговията Мехмед Мус, ръководителя на Националната разузнавателна служба Хакан Фидан, министъра на отбранителната индустрия Исмаил Демир и предприемача Халук Байрактар, изпълнителен директор на компанията Baykar Defence, произвеждаща безпилотните летателни апарати.

Политолог: Путин си позволява да обижда Запада, но пред истински бандит като Ердоган си наляга парцалите

Турският президент Реджеп Ердоган е изключително умел и хитър източен диктатор. А руският му колега Владимир Путин го назначи в последн...

Тристранната среща между двамата президенти и с участието и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш бе закрита за пресата. Основните теми на нея са били усъвършенстване на механизма за износ на украинско зърно, прекратяване на войната с Русия по дипломатически път и контрол над Запорожката АЕЦ.

В канала си в Telegram украинският президент Зеленски отбеляза, че посещението на турския държавен глава "е мощно послание за подкрепа от една толкова силна държава". "По време на срещата в Лвов бяха обсъдени възможността за подобряване на зърнената инициатива, ситуацията около Запорожката АЕЦ и ядрения шантаж от страна на окупаторите, мащабната кражба на зърно от Русия във временно окупираната територия на Украйна. Бяха засегнати и въпроси на сътрудничеството в областта на отбраната", пише още той.

Изрично Зеленски посочи, че изключва възможността за мирни преговори с Русия, преди тя да изтегли войските си от територията на Украйна, предадоха световните агенции. "Хора, които убиват, изнасилват, поразяват цивилни (цели в) градовете ни с крилати ракети всеки ден, не може да искат мир", отбеляза той.  

Същевременно той изтъкна, че Русия трябва "незабавно и безусловно да изтегли своите сили от територията на АЕЦ "Запорожие", както и да спре провокациите и обстрела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com