Ердоган съди "Шарли Ебдо" заради публикуваната с него карикатура

3538
Ердоган съди "Шарли Ебдо" заради публикуваната с него карикатура
Снимка: Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заведе дело срещу френското списание „Шарли Ебдо“ за негова карикатура. Адвокатът на президента Хюсеин Айдън подаде наказателна жалба до прокуратурата в Анкара, подчертавайки специалната роля на ръководството на списанието и карикатуриста в случая. Според него „обидното съдържание е клевета, която няма нищо общо със свободата на словото“, информира БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“.

Припомняме, че сатиричното списание „Шарли Ебдо“ публикува карикатура на Ердоган на корицата си в сряда. На него е изобразен Ердоган, седнал на фотьойл само по долни гащи, придърпвайки покривалото на жена, облечена в ислямски дрехи, като в същото време възкликва: "О! Пророк!". По-рано Ердоган, говорейки в парламента пред депутати от Партията на справедливостта и развитието, заяви, че няма да гледа тази карикатура, за да "не почита такива неморални публикации". „Няма какво да кажа на тези злодеи, които толкова обиждат любимия ми пророк“, каза Ердоган.

Ердоган с нов ход: Заведе дело срещу нидерландски политик за карикатура в Twitter (СНИМКИ)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде днес жалба срещу крайнодесния холандски политик Геерт Вилдерс заради обиден туйт, съобщи...

Френските власти отхвърлят всякаква критика от страна на Турция по отношение на карикатурите, заяви говорителят на френското правителство Габриел Атал след заседание на кабинета, водено от президента Еманюел Макрон. „Въпреки различни опити за дестабилизация и сплашване, Франция никога няма да се откаже от своите принципи и ценности, особено от свободата на словото и печата ", каза той. На свой ред комисарят на френското правителство за борба с расизма Фредерик Потие възнамерява да се обърне към органите на правосъдието във връзка със скандала с „Шарли Ебдо“. Той остро осъди изявленията на турския заместник-министър на културата Сердар Чам, който нарече служителите на списанието "гадове" и "кучи синове". Подобни изявления са "отвратителни", написа Потие в Туитър.

Публикацията на „Шарли Ебдо“ се случва по време на конфронтация между френските власти и няколко ислямски държави. Причината за това бяха изявленията на френския президент Еманюел Макрон за убийството на 47-годишния учител Самюел Пати, който показа на учениците карикатури на пророка в час. По-специално Макрон каза, че ислямът е в кризисно състояние, и нарече учителя „тих герой“ и „въплъщение на републиката“. "Няма да се откажем от карикатурите и рисунките", добави той. След това Ердоган обвини Макрон в ислямофобия, нарече го "болен" и посъветва "да бъде изследван за психическото му състояние". Освен това лидерът на Турция призова своите съграждани с призив да бойкотират френските стоки. ЕС, представляван от официалния представител на Европейската комисия, осъди призива за бойкот./ БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа