Ердоган: Турция е похарчила $20 млрд. за мигрантите

1667
Ердоган: Турция е похарчила $20 млрд. за мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

"Разходите на Турция за настаняване на мигрантите достигат 20 млрд. долара”. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на Седмия световен форум „Алианс на цивилизации“ на ООН, който се провежда в Баку.

„Турция до днес е приела 3 млн. бежанци от Сирия и Ирак, за които е платила 10 млрд. долара. Ако към тази сума прибавим разходите на неправителствените организации, то сумата става повече от 20 млрд. долара”, заяви Ердоган.

Той обяви, че вратите на Турция, за разлика от тези на Европа, са отворени за бежанци. „Ние, за разлика от някои западни страни, не закриваме вратите пред никого”, заяви турският президент, цитиран от БГНЕС.

След срещата в Баку Ердоган замина на посещение в Хърватия.

В рамките му той ще има срещи с ръководството на страната, като също така ще вземе участие в икономически форум, на който ще присъства и хърватската му колежка Колинда Грабар-Китарович.

Очаква се основни теми на срещите между лидерите на двете държави да бъдат мигрантската криза, борбата с тероризма и икономиката. Според хърватски медии също така Анкара очаква силна подкрепа от Загреб за членството си в ЕС.

По време на някои от срещите между ръководството на Турция и Хърватия да присъстват и правителствени представители от Босна и Херцеговина.

Според хърватския в. „Ютарни лист“ посещението на Ердоган идва, след като в края на миналата седмица Южна Турция беше посетена от германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Желанието на Меркел при посещението й на бежански лагер на границата със Сирия е било да се убеди, че средствата, предоставени на Анкара, се харчат по предназначение.

В същото време за Загреб събитията на турско-гръцката граница са от голям интерес, тъй като потенциалното отваряне на нов бежански маршрут през Косово, Черна Гора и Хърватия би било пагубно за туризма в страната.

Полша иска да въведе пограничен контрол през лятото

Полша планира да въведе контрол на границите си с другите страни от ЕС от 4 юли до 2 август. По-рано вътрешният министър Мариуш Блашак ...

Загреб от дълго време се подготвяше за посещението на Ердоган, чиято визите беше отменяна няколко пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com