Ердоган: Турция ще обере плодовете на усилията си в Либия

3352
Ердоган: Турция ще обере плодовете на усилията си в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция ще обере плодовете на усилията си по отношение на Либия в предстоящите преговори в Берлин. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин преди срещата на върха, предаде изданието Daily Sabah, цитирано от агенция "Фокус". 

Двамата президенти разговаряха по време на среща между делегациите, в която бяха включени министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, ръководителят на Националната разузнавателна организация на Турция (MIT) Хакан Фидан, директорът на пресслужбата на турския президент Фахретин Алтън, говорителят на президента Ибрахим Калън и други високопоставени служители.

Ердоган каза, че Турция е наясно с отговорността си по отношение на осигуряването на прекратяване на огъня в Либия, но отбеляза, че в това отношение трябва да си сътрудничат всички участници. „За да има в Либия политически процес, агресивното отношение на Хафтар трябва да приключи“, каза Ердоган и добави, че срещата на върха трябва да улесни прехода към политическия процес. 

Ердоган обвини Гърция, че действа подмолно с Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя прие на преговори в Атина командира на Либ...

Президентът изтъкна и многоизмерното сътрудничество между Турция и Русия и нарече 2019 година "светла" по отношение на двустранните отношения. „Завършихме много проекти, включително системите за отбрана С-400 с решителност и без да правим никакви отстъпки по нашите национални интереси, въпреки целия натиск, с който се сблъскахме“, каза Ердоган, като отбеляза, че съвместните усилия на двете страни са допринесли значително за разрешаване на конфликтите в региона.

Путин от своя страна подчерта, че засега са предприети сериозни стъпки по отношение на политическия процес в Либия. "Въпреки продължаващите конфликти на място, враждуващите страни ни послушаха и беше постигнато примирие", каза руският президент. "Дори фактът, че конфликтните страни в Либия дойдоха в Москва само за преговори за примирие, според мен е успех", посочи той, като благодари на външните министри на двете страни.

Путин отбеляза, че двете страни са предприели сериозни стъпки в Истанбул, които проправиха пътя за преговорите в Берлин и имат за цел да финализират проблема на срещата на върха.

Припомняме, че през ноември Либия и Турция подписаха споразумения, които очертават сътрудничеството по отношение на сигурността и морските въпроси, като разгневиха средиземноморските страни, включително Гърция и администрацията на кипърските гърци, на които дипломатическата маневра не позволява едностранно да се възползват от енергийните ресурси в региона.

Ердоган и Тръмп обсъдиха положението в Либия и Близкия Изток

Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на САЩ Доналд Тръмп са обсъдили събитията в Либия и Близкия Изток, се казва в изявление н...

Правителството на националното съгласие (ПНЦ) на Либия наскоро направи официално искане за подкрепа по въздух, земя и море от турските военни, за да помогне за предотвратяване на офанзива от силите на маршал Халифа Хафтар, който се опитва да поеме контрола над столицата Триполи. Турция подкрепя признатото от ООН ПНС срещу милициите и наемниците на Халифа Хафтар.

През април силите на Хафтар започнаха военна кампания за завземане на Триполи от международно признатото правителство. Хафтар обяви на 12 декември, че е наредил на бойците да започнат "решителна битка" за превземането на града.

Повече от 280 цивилни и 2000 бойци са убити от началото на нападението на Хафтар над Триполи, сочи анализът на ООН. Сраженията са прогонили около 146 000 души, като продължаващото насилие заплашва да потопи Либия в жесток хаос, след прогонването и убийството на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи.

Анкара се присъединява към Италия и Катар в подкрепа на законното правителство на премиера Файез Сарадж в Триполи. Междувременно съперничещите сили, базирани на изток, се подкрепят от Франция, Русия, Йордания и Обединените арабски емирства, заедно с други ключови арабски държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа