ЕС е предоставил 8 дози ваксина на 100 души. 33 - Великобритания и 25 - САЩ

1646
ЕС е предоставил 8 дози ваксина на 100 души. 33 - Великобритания и 25 - САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Проблемите на Европа във ваксинационната кампания разтревожиха някои от най-известните инвеститори в света, които смятат, че икономическият растеж може да бъде помрачен от бавния темп на отварянето на бизнеса, информира Bloomberg. Въпреки че акциите в региона поведоха глобалното рали и се представят по-добре на фона на разпродажбите в технологичния сектор в САЩ, продължителните блокади за овладяване на пандемията са заплаха за икономическото възстановяване.

Експерти на Bank of America и BlackRock предупреждават, че продължаващото разпространение на вируса на континента може да засегне инвестиционните стратегии. “Европейците отчаяно се нуждаят от ускоряване на темпа на ваксинациите, ако искат да се отърват от вируса”, заяви Сийма Шах - Principal Global Investors. “Бюрокрацията и обърканите съобщения на правителствата натежават на процеса”, добавя експертът. Principal предпочита американските акции пред европейските, позовавайки се на пакета стимули на президента Джо Байдън, който се очаква да насърчи икономиката. Европейският фонд за възстановяване “бледнее в сравнение”, добавя Шах.

Петте проблема на ваксинацията

В социалните мрежи се появи история за трагичните последици от ваксинацията срещу коронавирус на млад мъж от района на Брянск. В момент...

Политическите пререкания, трусовете при доставките и обществената несигурност доведоха до изоставането на Европа в процеса по масови ваксинации. Европейският съюз е предоставил осем дози на 100 души, в сравнение с 33 за Великобритания и 25 за САЩ, става ясно от данни на Bloomberg. Забавяне с един или два месеца на отварянето на икономиката може да струва на ЕС между 50 и 100 милиарда евро от брутния вътрешен продукт, сочат изчисления на Bloomberg Economics. “С риск да прозвучи осъдитено, за съжаление трябва да повторим, че бавният темп на ваксинации продължава да застрашава възстановяването на еврозоната”, посочва Петер Ванден Хойте, главен икономист на ING Belgium в Брюксел.

Все пак има известен напредък. В Германия нивото на заразени над 80 години се понижи с почти 80% от края на декември, след като лекарите приоритизираха поставянето на ваксини на по-възрастното население. Благодарение на новите доставки и увеличаването на производството ЕС може да се окаже способен да ваксинира 75% от възрастното си население до края на август - около два месеца по-рано спрямо предишните очаквания, според базираната в Лондон изследователска компания Airfinity Ltd. За инвеститорите обаче това може да е твърде късно. “Това са критичните летни месеци”, посаха по-рано стратези на Bank of America. “Загубата на втори туристически сезон е риск за ЕС”, добавят те.

Банката очаква еврото да отслабне до 1,15 долара до края на годината спрямо настоящото си ниво от 1,19 долара, като се позовава на силното възстановяване в САЩ. Страната успява да имунизира жителите си по-бързо, а общата ѝ фискална подкрепа е около шест пъти по-голяма спрямо европейския фонд за възстановяване. В допълнение към това американските потребители спестиха повече пари по време на пандемията, отбелязват стратезите на Bank of America.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа