ЕС няма проблем с използването на руски атомни технологии

5222
ЕС няма проблем с използването на руски атомни технологии

Европейският съюз е заинтересуван от достъпни атомни технологии, независимо от техния произход. Това заяви пред журналисти заместник-генералният директор на Департамента по енергетика на Европейската комисия Петер Фарос, предаде БГНЕС.

Фарос все пак отбеляза, че всяка страна самостоятелно взема решение какъв вид ще използва. В тази връзка той не вижда проблеми и за използването на руски ядрени технологии в Европа.

Вчера се проведе заседания на работната група по атомна енергетика в рамките на енергийния диалог Европейски съюз - Русия. Фарос е един от съпредседателите на тази група, от руска страна неин съпредседател е вицепрезидентът на "Росатом" Кирил Комаров.

Кирил Комаров заяви, че страните са обсъдили сигурността на атомните централи, включително стрес тестовете и мерките, които Русия е провела след аварията на АЕЦ "Фукушима-1" през март 2011. Двете страни са засегнали и въпросите на сътрудничество и реакция при потенциални аварийни ситуации.

Фарос също така разказа за някои законодателни инициативи, които ЕС може да приеме относно строителството на АЕЦ. Целта им е така да бъдат изградени бъдещите атомни централи, че в случай на авария да не се допуска изтичане на радиоактивни материали.

Третата международна конференция на върха "Атомната енергия през ХХІ век" се организира съвместно от руското правителство и МААЕ, с подкрепата на "Росатом". По-рано подобни големи форуми е имало в Париж през 2005 и Пекин през 2009. На днешния форум участват 83 страни, регистрирани са 584 участници, от тях 60 са министри и високопоставени чиновници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com