ЕС отстъпи на Великобритания за ситуацията след Брекзит, но напредък реално няма

2543
ЕС отстъпи на Великобритания за ситуацията след Брекзит, но напредък реално няма
Снимка: iStock

Последните преговори в Брюксел по споразумението за търговия и сигурност между ЕС и Обединеното кралство приключиха бързо, след като главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се оплака от липса на уважение и ангажираност от страна британското правителство, пише БГНЕС, позовавайки се на британския вестник The Guardian.

Двете страни приключиха преговорите през седмицата - първите проведени лично от февруари - един ден преди съвместно договорения график на фона на очевидната неудовлетвореност от липсата на напредък в преодоляването на това, което както Барние, така и неговият британски колега Дейвид Фрост определиха като "сериозни" разногласия.

Меркел: Организиран Brexit е в интерес на Великобритания

Германският канцлер Ангела Меркел постави под съмнение дали Великобритания има сериозен интерес от постигане на споразумение с ЕС за ор...

"Целта ни беше да постигнем успешни и бързи преговори за постигане на споразумение. Въпреки това, след четири дни дискусии, остават сериозни различия", казва Барние в официално изявление.

Барние заяви, че Брюксел е "слушал внимателно" Борис Джонсън, когато преди две седмици по време на видеоконференция той заяви пред институционалните лидери на ЕС, че иска "политическо споразумение" през лятото при условията на споразумение. Барние добави, че ЕС е признал британските червени линии: "Европейския съд да няма роля в Обединеното кралство; да няма задължение за Обединеното кралство да продължи да бъде обвързано със законодателството на ЕС; и споразумение за риболова, което показва, че Брекзит наистина има значение".

Той обаче предположи, че готовността на ЕС да бъде гъвкав към първоначалните си изисквания в светлината на британските позиции не е срещнала подобно разбиране от "Даунинг Стрийт". Но преговарящият на ЕС заяви, че Лондон трябва да отговори на новите предложения, като добави, че няма да има сделка без условия на "равнопоставеност" при евентуален договор, включително за държавна помощ.

Преди това Барние настояваше, че за да се намери компромис, британското правителство трябва поне да публикува плановете си как ще работи режимът на вътрешно субсидиране на Обединеното кралство от края на годината, когато приключи преходният период.

Барние защитава интересите на ЕС, преговорите с Лондон зациклиха

В навечерието на новия кръг от преговори за Brexit главният преговарящ на Европейския съюз(ЕС) Мишел Барние не скри трудностите в прего...

Освен това той заяви, че е необходимо да има "устойчиво и дългосрочно решение" относно риболова, като се вземат предвид нуждите на европейските рибари от сигурност по отношение на поминъка им и ефективен всеобхватен механизъм за разрешаване на спорове, за да се гарантира, че и двете страни ще се придържат към техните задължения”.

"И ние ще продължим да настояваме за паралелен напредък във всички области. ЕС очаква от своя страна позициите му да бъдат по-добре разбрани и зачитани, за да се постигне споразумение. Нуждаем се от равностоен ангажимент от страна на Обединеното кралство", каза Барние.

"Завършихме обсъждането на пълния спектър от въпроси в преговорите за малко повече от три дни. Нашите разговори бяха лице в лице за първи път от март и това даде допълнителна дълбочина и гъвкавост на нашите дискусии", каза на свой ред Фрост.

Още: "Токио към Лондон: Имате 6 седмици да решите за търговската сделка"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа