ЕС похвали Турция заради усилията за визова либерализация

1672
ЕС похвали Турция заради усилията за визова либерализация
Снимка: Getty Images

Европейският съюз похвали Турция за усилията, които прави, за да изпълни условията за визова либерализация. Облекчаването на режима за пътуване на турци беше част от споразумението между Анкара и Брюксел, в рамките на което Турция се съгласи да помогне за облекчаването на потока от мигранти към Европа.

Турция настоява либерализацията на визовия режим да влезе в сила до юни. В сряда ЕК трябва да реши дали Турция е спазила условията за това, въпреки че в момента голяма част от страните-членки на съюза се съмняват, че те са спазени.

Турция направи много усилия през последните седмици и дни, за да изпълни критериите, в това число влиза и удължаването на регулациите за достъп до пазара на труда на бежанци, които не са от сирийски произход“, посочи говорителката на комисията Мина Андреева.

„Очевидно комисията ще направи преглед на прогреса в доклад, който ще бъде приет в сряда, така че искам да помоля за повече търпение“, допълни тя. По-рано Анкара заплаши да се изтегли от споразумението за бежанците с ЕС, ако не получи облекчението на визовия режим, съобщава БГНЕС.

В същото време Германия и Франция предложиха въвеждането на т. нар. извънредна спирачка – механизъм, с който да спрат безвизовото пътуване на турски граждани, ако голям брой от тях влязат в ЕС незаконно или подадат голям брой молби за убежище.

Има много недоразумения около разкритията на „Грийнпийс“ за ТПТИ, обявиха от ЕС

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че има много недоразумения около изтеклите документи за Трансатлантичес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа