ЕС притиска Си Дзинпин да говори със Зеленски, Китай не е предложил нищо на Украйна

6715
ЕС притиска Си Дзинпин да говори със Зеленски, Китай не е предложил нищо на Украйна
Снимка: Getty Images

Европейският съюз се опитва да накара китайския президент Си Дзинпин да разговаря с украинския държавен глава Володимир Зеленски. Това съобщава Financial Times, като се позовава на европейски служител.

Очевидно това ще е целта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на френския президент Еманюел Макрон, които заедно ще посетят Китай. На визита в Пекин идната седмица ще е и испанският премиер Педро Санчес.

"Вагнер" губи 5000 наемници на фронта в Украйна, Пригожин ги освободи

Основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви, че над 5000 затворници, които са били част от наем...

Информацията за натиска на ЕК над Китай идва в деня, в който Зеленски обяви пред японското издание The Japan News, че не е получил предложение от Пекин в качеството на китайската страна като медиатор за мир между Киев и Москва. Украинският президент заяви, че е предал "директни послания" по дипломатическите канали, че иска да разговаря със Си Дзинпин, но не е получил отговор.

"Не съм получавал предложение от Китай за посредничество. Не получих предложение за среща", каза той.

Зеленски също така изрази скептицизъм по отношение на предложението на Китай от 12 точки, призоваващо за прекратяване на огъня и мирни преговори между Русия и Украйна. Президентът на Украйна заяви, че на първо място трябва да се постави "зачитането на суверенитета и териториалната цялост". В документа на китайците никъде не се казва нищо за изтегляне на руските сили от украинска територия - условие, което Киев поставя в центъра на всякакви мирни преговори.

Зеленски отдавна заявява, че няма да допуска никакви териториални отстъпки в замяна на мир. Европейският съюз пък представи своя позиция, вписана в заключенията от последния Европейски съвет в Брюксел, според която Русия трябва да изтегли всички свои въоръжени сили, включително марионетни, от Украйна. В това число влизат пълномощниците на Москва в т.нар. Донецка и Луганска народна република, незаконно анексираните Херсон и Запорожие, окупирания Крим.

Руснаците гадаят и се плашат: Къде ще е украинската контраофанзива, колко ще е голяма (ВИДЕО)

Кога, къде и колко голяма ще е очакваната нова украинска контраофанзива? Изглежда, надлъгването какво може и какво не може да се случи ...

ОЩЕ: За да има мир: Путин да изтегли армията си от Украйна - подписа ли Радев позицията на ЕС?

А ето какъв е мирният план на Зеленски в 10 точки, който той представи още миналата година

Досега Китай е отказвал да осъди руската агресия срещу Украйна и анексирането на украински територии, което е в противоречие със зачитането на международното право и суверенитета. Руският диктатор Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага за депортиране на украински деца, подкрепя китайския план. Според него той може да сложи край на войната, но тук акцентът е, че това ще стане в ущърб на Киев и при изпълнение на исканията на Москва.

Планът от 12 точки на Пекин призовава всички страни да зачитат суверенитета на всички нации, да пазят ядрените съоръжения, да улесняват износа на зърно и да защитават цивилното население и военнопленниците. Предложението обаче също така призовава за изоставяне на "манталитета на Студената война" и за "спиране на едностранните санкции" - реторика, често използвана от Китай, за да критикува отговора на Запада срещу войната на Русия.

Украйна не вижда начин да преговаря с Путин след заповедта за арест срещу него

Издадената миналата седмица международна заповед за арест на Владимир Путин във връзка с депортирането на украински деца в Русия направ...

Малко след срещата на Си с Путин в Москва президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че въпреки признаците, че Китай обмисля да засили военната си подкрепа за Русия, досега страната не е предприела стъпки за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа