ЕС призова за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие

2285
ЕС призова за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие
Снимка: Getty images/Guliver

Външните министри на ЕС призоваха за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие в рамките на извънредното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе по видеоконферентна връзка. Участниците в заседанието изразиха пълна солидарност с Гърция и Кипър, като подчертаха необходимостта от сдържаност от всички страни, за да бъде избегната по-нататъшна ескалация, която може да има непредвидими последици за мира и стабилността на целия регион. Дипломатите призоваха Гърция и Турция да се върнат на масата на преговорите, изтъквайки, че диалогът е единственият път за намиране на взаимно приемливо и устойчиво решение.

„Най-важната цел е да предотвратим военната конфронтация в Източното Средиземноморие“, заяви заместник-министърът на външните работи Петко Дойков и подчерта, че Турция трябва да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенните права на Кипър и Гърция в съответствие с международното право, а ЕС трябва да работи за запазване на партньорските отношения със страната. Той посочи редица области от взаимен интерес между ЕС и Турция, сред които миграцията, енергетиката и сигурността, инфраструктурата, търговията, икономиката, борбата с тероризма.

Захариева и Чавущоглу обсъдиха напрежението в Източното Средиземноморие

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е разговаряла по телефона с турския си колега Мевлют Чавушоглу, съобщи Иван Димов -...

В рамките на заседанието бяха обсъдени още събитията в Беларус след президентските избори, ситуацията в Ливан след опустошителния взрив на пристанището в Бейрут, както и политическите процеси във Венецуела в контекста на предстоящите през декември парламентарни избори.

Външните министри бяха категорични, че Европейският съюз трябва да продължи да настоява пред властите в Беларус за край на репресиите, незабавно и безусловно освобождаване на всички задържани и стартиране на всеобхватен политически диалог.

„Дълбоко сме обезпокоени от последните събития в Беларус, които, за съжаление, не ни изненадват“, заяви заместник-министър Дойков. „България споделя позицията на ЕС за случващото се в Беларус и настоява за гарантиране на правото на мирен протест и освобождаване на задържаните“, допълни той.

В рамките на заседанието бе взето решение за извършване на цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус, включително за налагане на санкции срещу отговорните за насилието и изборните фалшификации.

Франция с военен намек към Турция в подкрепа на Гърция в Източното Средиземноморие

Франция заяви, че временно ще увеличи военното си присъствие в Източното Средиземноморие през следващите дни, предаде БГНЕС. Това реше...

Във връзка със ситуацията в Ливан на извънредния съвет бе поставен въпросът за възможностите за подкрепа от страна на ЕС.

Върховният представител Жозеп Борел информира, че минималните стандарти за провеждане на честни и свободни избори във Венецуела не се изпълнени, поради което ЕС не може да се ангажира с изпращане на своя наблюдателна мисия за вота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com