ЕС се бори с прокремълската пропаганда, но няма да разубеждава тези, които вече четат

2072
ЕС се бори с прокремълската пропаганда, но няма да разубеждава тези, които вече четат
Снимка: Pixabay

Нашият приоритет не са хората, които вече консумират фалшиви новини, а тези, които все още не са започнали. Това заяви Адам Казновски, прессекретар по въпросите на европейската политика за сигурност относно работата на East StratCom Task Force, предаде кореспондент на Actualno.com от Брюксел. East StratCom Task Force е звено към Върховния представител на ЕС по външна политика, създадено като отговор на дезинформацията, идваща от Русия.

Ние се опитваме да кажем на хората, че част от съдържанието, което виждат, би могло да не е подкрепено с факти, обясни Казновски. Според него би било хубаво звеното да може да се фокусира и върху тези, които четат фалшиви новини. По думите му обаче това е комплексна задача, за която East StratCom Task Force в момента няма ресурси.

Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?

Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Неизпълне...

Не всичко, което идва от Русия е фалшиво, добави Казновски. Ние не говорим за руска дезинформация, а за прокремълска дезинформация, подчерта обаче той. По думите му в Русия все още има добри журналисти и обективни, макар и малки медии.

East StratCom Task Force започва работа през септември 2015 година с ограничени средства и екип от 11 души. Основната кампания, която звеното разработва, е "ЕС срещу дезинформацията" (EU vs Disinformation). Кампанията се фокусира върху анализиране и разбиване на митовете от фалшивите новини с произход Русия. Европейският парламент предложи през 2016 година East StratCom Task Force да има собствен и по-голям бюджет, но 28-те страни членки на ЕС не подкрепиха предложението.

Ние се опитваме да превеждаме съдържанието, което публикуваме и на руски, но няма да отидем и организираме събитие в Екатеринбург например, каза още Казновски във връзка с разбиването на митове за руската аудитория. Сайтът на кампанията "ЕС срещу дезинформацията" има английска, руска и немска версия.

В Германия видяхме засилване на разпространението на фалшиви новини и подкрепа за Алтернатива за Германия (AfD – крайнодясната политическа партия, бел. авт.) 24 часа преди началото на изборите, каза прессекретарят за East StratCom Task Force. Федералните избори в Германия се състояха на 24 септември. По думите на Адам Казновски, прокремълската дезинформация в Европейския съюз се различава от държава на държава и е специално създадена, за да отговаря на тревогите на местната аудитория.

Facebook уличи Русия във финансиране на дезинформационна кампания

От социалната мрежа Facebook заявиха, че са разкрили, финансирана от Русия дезинформационна кампания за разпространение на предизвикващ...

В най-скорошната си публикация от 17 октомври East StratCom Task Force информира на наръчника на държавната руска медия Sputnik (Спутник), според който журналистите в Sputnik трябва да поддържат вярност към Русия и да разпространяват политическата, икономическа и идеологическа позиция на руската държава. За наръчника, написан на английски език, съобщава бившия кореспондент на Sputnik във Вашингтон Андрю Файнберг. В Русия 60 журналисти получиха награди за участие във войната в Сирия, коментира Казновски, според който това не би било нормално в западния свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа