ЕС ще мисли как да има повече ваксини срещу коронавирус и дали да въведе ваксинационен паспорт

2106
ЕС ще мисли как да има повече ваксини срещу коронавирус и дали да въведе ваксинационен паспорт
Снимка: iStock

Новите варианти на коронавируса тревожат Брюксел, както и опасенията за тяхното разпространение в следващите месеци. Именно това ще е основна тема на предстоящата среща на върха на Европейския съюз, съобщава "Евронюз", цитирана от БГНЕС.

С бавна ваксинационна кампания и допълнителни ограничения върху циркулацията, наложени от някои страни, 27-те държавни и правителствени ръководители ще трябва да проучат решение за ограничаване на пандемията, което гарантира координация на реакциите. Приоритетът е да се ускорят ваксинациите в цяла Европа, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър (Twitter), а това означава ускоряване на процеса на разрешаване и производство на ваксини.

Как? На масата има много предложения, като например увеличаване на производствените обекти чрез насърчаване на фармацевтичните компании да споделят своето ноу-хау с други производствени компании.

Д-р Баймакова: Изискването към хората преди ваксинацията е да са относително здрави

Над 3500 граждани са преминали имунизация във ВМА до момента. Прави впечатление, че най-възрастният човек е на 96 години, а най-младият...

Друг вариант е производството да се възложи извън ЕС, например на заводи, разположени в Индия, казват източници от ЕС.

Но европейските институции изглежда искат да настояват за необходимостта от разработване на ваксини за борба с нововъзникващите варианти на вируса.

Някои държави-членки като Дания и Белгия настояват за проект за ускоряване на разработването на бъдещи ваксини. Ключът е скоростта на секвениране на вируса, която в Европа все още е много ниска.

В този контекст Европейската агенция за контрол на заболяванията (ECDC) постави на масата договор от 200 милиона евро, който ще бъде използван от държавите-членки за извършване на изследвания и получаване на последователности на вариантите.

Ваксинацията срещу коронавируса: Хвалби за Бойко Борисов, а личните лекари масово се оплакват заради организацията

Лично аз имам ваксини, но и в София, както и в Пловдив, ваксините срещу коронавирус за личните лекари бяха свършили още по обяд вчера (...

Но в допълнение към актуализирането на ваксините, идеята за създаване на мрежа от клинични изпитвания, която не съществува досега, изглежда се налага.

И докато някои държави-членки започват да обмислят отварянето за лятото, други страни търсят допълнителни ограничения, тъй като броят на инфекциите в някои региони остава висок.

За тези, които са зависими от туризма, пробив може да бъде създаването на паспорт за ваксинация в целия ЕС, който да им позволи пътуването това лято. Лидерите ще говорят за това, но въпросът остава деликатен по отношение на аспектите, свързани със сигурността на данните и не само.

"Европейският паспорт може по някакъв начин да даде привилегирован достъп или свободно движение на някои граждани пред други и това е много трудно да се примири със свободното движение в ЕС", обяснява Алберто Алемано, професор по европейско право. "Със сигурност има нужда от по-висока процент на ваксинация, така че сме далеч от момента, в който трябва да започнем да обсъждаме паспорта. Но също така бих казал, че това крие много други рискове. Последиците ще бъдат доста дискриминационни по своята същност, тъй като само някои категории лица могат да са ваксинирани", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа