ЕС вероятно ще наложи нови санкции на Беларус

2650
ЕС вероятно ще наложи нови санкции на Беларус
Снимка: Getty

Европейският съюз вероятно ще въведе нови санкции срещу Беларус по-късно този месец, предаде Reuters, цитирана от БНР. Агенцията се позова на дипломатически източници. Германия, Литва, Латвия и Швеция открито са изразили подкрепата си за санкции срещу Минск. Към тази група може да бъде отнесена и Австрия, твърдят източниците. Основният скептик по въпроса за приемане на нови санкции срещу Беларус е Унгария.

Европейският съюз ще трябва да засили натиска си срещу президента на Беларус Александър Лукашенко. Това мнение изрази външният министър на Германия Хайко Маас в Берлин. По думите му държавите-членки на блока водят интензивни преговори за необходимите мерки, включително и санкции, преди утрешната среща на външните министри на страните от Евросъюза.

"Бруталността и задържането на мирни протестиращи и журналисти в Беларус е неприемливо за Европа в 21-ви век. В миналото, заради определени еднократна мерки и освобождаването на политически затворници, имахме причина да се надяваме, че нещата отиват в правилната посока. Очевидно това доверие е било незаслужено и вероятно ще говорим за санкции".

Увеличава се броят на живите вериги от демонстранти в Минск, изразяващи недоволството си от репресиите след преизбирането на Александър Лукашенко за президент, предаде AFP.

Журналисти напускат беларуските медии като протест срещу преизбирането на Лукашенко

Водещи журналисти продължават да напускат беларуските държавни медии като протест срещу преизбирането на президента Александър Лукашенк...

Хората, образуващи веригите, държат цветя и балони в ръце. Шофьори на автомобили натискат клаксоните си в израз на подкрепа за протестните прояви. На някои места в беларуската столица в акциите участват десетки, а на други - стотици хора.

Членове на беларуската диаспора във Варшава, несъгласни с резултатите от президентските избори в Беларус в неделя, обявиха безсрочна гладна стачка пред представителството на Европейския парламент и Европейската комисия в центъра на полската столица, предаде ТАСС. Акцията започна днес и по думите на организаторите й ще продължи, колкото е необходимо. Активистите опънаха палатки и държат плакати с надписи, изразяващи исканията им - Европейският съюз да наложи санкции на беларуските власти.

Силите за сигурност на Беларус от 9 до 12 август са задържали 64 журналисти, отразяващи протестните акции след президентските избори, съобщи днес Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ). Сред задържаните са представители на беларуски медии, а също така журналисти от други страни, сред които Русия и Украйна. Част от журналистите вече са пуснати на свобода и са напуснали територията на Беларус. Украинските власти поискаха Беларус да освободи двама задържани украински журналисти.

Смъртта на демонстранти в Беларус трябва да стане обект на независимо разследване, заяви днес австрийският канцлер Себастиан Курц. "Осъждаме събитията в Беларус и насилствените действия срещу демонстранти през последните дни. Арестуваните трябва да бъдат незабавно пуснати на свобода, смъртта на демонстранти трябва да стане обект на бързо, цялостно и независимо разследване", написа Курц в Twitter.

Захарова заяви за външна намеса в работите на Беларус

Русия вижда ясни опити за външна намеса в ситуацията в Беларус с цел разделяне на обществото, заяви на брифинг официалният представител...

Фронтът за национално спасение на Беларус, за чието създаване обяви Валерий Цепкало, на когото бе отказана регистрация за явяване на беларуските президентски избори, заяви, че събира документи, които да послужат за започването на дело срещу президента Александър Лукашенко в Международния съд в Хага.

"Договорихме се с много чуждестранни юристи за подготовка на документи, които да послужат за повдигането на обвинение срещу Александър Лукашенко в Международния съд в Хага. Молим беларуските юристи да се включат в този процес, като изброят нормите на беларуското и международното право, нарушени от гражданина Лукашенко", заявиха от организацията.

Руският интернет гигант "Яндекс" съобщи днес, че въоръжени хора са проникнали в офисите на компанията в Минск. Компанията заяви, че се опитва да събере повече информация за случилото се и че въоръжените са възпрепятствали служителите да излизат от сградата. Беларуските сили за сигурност влизат в сблъсъци с демонстранти в Минск и в други беларуски градове през последните дни, след провокиралата недоволство победа на Александър Лукашенко на произведените в неделя президентски избори.

Вижте още:

Нови сблъсъци и арести в Беларус, протест и пред посолството на страната у нас (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com