ЕС върви по пътя на вътрешни договорки между отделни държави за мигрантите

3916
ЕС върви по пътя на вътрешни договорки между отделни държави за мигрантите
Снимка: Instagram

Двустранни и тристранни договорки в рамките на ЕС що се отнася до бежанската криза – това е тезата, която германският канцлер Ангела Меркел защити по време на официалните изявления преди днешната неформална среща на върха в Брюксел, посветена точно на мигрантската политика. Официални изявления след срещата не са предвидени.

Според Меркел не е възможно да се чака винаги съгласие между всички страни-членки на ЕС, но е възможно да има съгласие между отделни държави-членки на Общността и това да помогне за решаването на проблема. Германският канцлер беше категорична, че това е добър начин да се търси решение, защото така се ангажират най-заинтересованите по дадена тема – в случая мигрантската криза, а факторът "време" също е от значение. Меркел смята и, че на официалната среща на върха на ЕС на 28-29 юни едва ли ще се стигне до единодушно съгласие за подход спрямо мигрантската криза.

Курц: Австрия връща контрола по границите, ако успее "плана Меркел"

Австрия ще върне граничния контрол в прохода Бренер, ако Германия реши да реализира плана си за връщане на бежанците обратно на южната ...

Същевременно френският президент Еманюел Макрон настоя, че ЕС следва да е солидарен, да има интеграция и да се спазват правата на всички. Той обаче влезе в тона на Меркел и се съгласи, че двустранни и тристранни споразумения в рамките на ЕС са по-добър вариант, ако няма обща договореност.

Припомняме, че срещата в Брюксел беше свикана по инициатива на Меркел, след като лидерът на коалиционния партньор на германския канцлер Хорст Зеехофер настоя за промяна в германската политика. Той пожела да бъдат връщани регистрираните в друга държава-членка бежанци, които нелегално влизат в Германия т.е. не подават официално молба за убежище в Германия, както и тези, на които е отказан бежански статут в Германия, а такива хора да бъдат задържани, докато чакат да им се обработи молбата.

Именно в дух по-силна охрана на външните граници на ЕС се изказа и българският премиер Бойко Борисов от Брюксел. Той повтори позицията, която зае и пред българския парламент в петък, 22 юни. В изказването си преди същинската среща Борисов единствено не се спря на идеята си да се строят затворени центрове в рамките на ЕС, където мигрантите да чакат решение за молбите си за бежански статут. За сметка на това българският премиер повтори искането да има „горещи точки” извън ЕС, в близост до територии, където има конфликт – специално Турция, Йордания и Тунис – там да се изграждат центрове, където "да помагаме по най-хуманен начин". Борисов специално обърна внимание и на идеята да бъдат връщани мигранти в родните им страни, като я подкрепи, но не уточни дали има предвид само лица, на които е отказан статут или и на икономически бежанци.

След края на срещата Борисов призна, че сега нямало мигрантски натиск, какъвто имало през 2015 година, но сега имало чувствителност по въпроса. Той добави и, че не било коректно БСП да говори относно релокацията на бежанци и предупреди - представете си, че България, Италия и Гърция останат външен кръг в ЕС и там останат няколко милиона бежанци при евентуална нова мигрантска вълна. Той защити и Ангела Меркел, която казала "елате" на бежанците, когато преди три години по телевизиите давали "трупчетата на деца" от морето, имайки предвид, че го е направила от милосърдие. Над 60 000 отидоха в България, а за последната година 100 души са отишли от България в Германия, похвали се Борисов, като едновременно похвали и самата Меркел. Тогава релокацията беше в наша полза - затова направихме предложението да се затворят външните граници и да пращаме мигранти в трети държави (бел. ред. - идеята Албания да стане център за прием на бежанци срещу пари от ЕС, лансирана от Доналд Туск и австрийския премиер Себастиан Курц), уточни българският премиер, който обаче категорично бил против да се връщат от Германия бежанци в България, защото са регистрирани в нашата държава. Борисов каза и, че Меркел можела да иска двустранни споразумения само когато външните граници бъдат надеждно затворени. Той заяви и, че на днешната неофициална среща не е говорено Албания да стане приемен център за мигранти.

Борисов го е страх, че Западна Европа ще вземе еврофондове от Източна заради мигрантите

Незабавно затваряне на външните граници на ЕС, затворени центрове за бежанците, които са вече в ЕС, изнесени центрове в близост до точк...

Много ти е добра позицията, много ти е подредена, практически реална - това казал Макрон на Борисов относно идеята за изнесени бежански центрове в трети страни, извън Европа, по думите на българския премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com