ЕС въведе четвъртия пакет санкции срещу Беларус

1055
ЕС въведе четвъртия пакет санкции срещу Беларус
Снимка: iStock/Guliver

Председателят на Съвет на ЕС Шарл Мишел потвърди официално въвеждането на четвъртия санкционен пакет срещу Беларус. В него са включени 86 физически и юридически лица, написа Мишел в профила си в Туитър.

„Днес ЕС изпрати нов силен сигнал в подкрепа на народа на Беларус, въвеждайки нови ограничителни мерки”, пише в съобщението.

ЕС отваря границите за граждани на САЩ

Съветът на ЕС добави САЩ към списъка на държавите, за чиито граждани общността ще отвори границите, които са били затворени поради панд...

„Нашето послание към режима вероятно не може невярно да бъде разбран: да бъдат освободени всички политически затворници, да бъдат прекратени всякакви по-нататъшни репресии и да започне всеобхватен национален диалог”, се казва още в текста.

Решението за четвъртия пакет санкции бе приет по-рано на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург. Върховният комисар на ЕС по външни работи Жозеп Борел заяви при пристигането си на срещата, че санкциите ще засегнат 86 юридически и юридически лица от Беларус.

Ръководството на ЕС се съмнява, че четвъртият пакет индивидуални санкции ще бъде по-ефективен от предходните, затова Евросъюзът се подготвя в следващите дни да приеме за първи път икономически секторни санкции срещу Минск. Според Борел, те ще бъдат разгледани по време на срещата на върха на ЕС на 24 и 25 юни в Брюксел.

По информация на източник на АФП, Съветът е „взел единодушно решение да въведе санкции срещу седем сектора на икономиката на Беларус, за да повлияе на източниците на финансиране на режима на Лукашенко”.

Държавите от ЕС съгласуваха нови правила за пътни такси

Представители на държавите-членки на ЕС и на Европейския парламент се споразумяха за нови правила за събиране на такси за пътуване в ра...

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Акселборн заяви, че икономическите санкции на ЕС „ще засегнат седем области, като се започне от тютюневия сектор и се стигне до производството на калай, който е ключов продукт”. Беларус изнася калий в Европа, Китай и Бразилия. Акселборн уточни, че става въпрос и за финансови мерки и санкции в областта на нефтохимическата промишленост.

Европейският съюз започна подготовката на четвъртия пакет санкции срещу Беларус още в началото на годината, но въпросът бе реализиран на практика след инцидента със самолета на Ryanair , който кацна инцидентно в Минск, и последвалия арест на блогъра Роман Протасевич. , ТАСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа