ЕС заплаши Беларус със санкции заради насилието срещу протестите

3177
ЕС заплаши Беларус със санкции заради насилието срещу протестите
Снимка: Getty

Заради насилието, което силите на реда в Беларус упражняват срещу протестиращите и необоснованите арести, Европейският съюз ще предприеме мерки срещу страната,.

По-рано РИА Новости съобщи, че външните министри на Дания, Естония, Финландия, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия и Швеция призоваха властите в Беларус да започнат диалог с опозицията.

Финландското външно министерство разпространи текста на декларацията, в който се настоява да бъде прекратено преследването на политическите опоненти, незабавно да бъдат освободени всички несправедливо задържани и да се спазват правата и свободите на гражданите.

„Призоваваме беларуското правителство незабавно да влезе в истински политически диалог с опозицията, за да се избегне по-нататъшното използване на сила”, се казва още в текста.

Според външните министри на осемте държави, проведените на 9 август президентски избори не са в съответствие с международните ангажименти на Беларус и със световно признатите стандарти за демокрация и върховенство на закона, а освен това не са били свободни и справедливи.

Изразява се сериозна загриженост във връзка със събитията в страната и използването на сила срещу демонстрантите.

Беларус е готова да предостави „конкретни неопровержими факти”, разкриващи чуждестранна намеса в случващото се в страната, съобщиха днес от външно министерство на Беларус.

„Предлагаме обективно и без емоции да се разбере какво, как и защо се случва в момента в Беларус. Готови сме за конструктивен и най-важното, за обективен диалог по тази теми с всички чуждестранни партньори”, се казва още в изявлението.

Външнополитическото ведомство на страната призова партньорските държави да направят „балансиран анализ, отчитайки всички позиции”.

Литва е готова да даде убежище на беларуските опозиционни дейци

Литва е готова да разгледа исканията на белоруската опозиция за предоставяне на убежища на нейни дейци. Това заяви министърът на вътреш...

„Не казваме, че трябва да се откажете от традиционните си източници на информация и мнение. Информацията обаче определено ще бъде по-пълна и професионална, ако е изчерпателна, включително като се вземат предвид официалните данни и оценките на тези, които носят отговорност за ситуацията в страната”, се казва в изявлението.

Властите в Беларус помолиха съседните държави да не правят гръмки изявления за случващото се в страната, тъй като това може да предизвика нестабилност в обществото.

По информация на „Спутник Беларус”, тази вечер в Брест се е стигнало до сблъсъци между протестиращите и служители на специалните сили (ОМОН). В интернет са публикувани кадри, на които се вижда протестиращ, който скача върху щитовете, а друг разпръсква газ, в отговор на което срещу тях са използвани полицейски палки.

Нараства напрежението и в Минск, където военните са изтласкали протестиращите от една от централните метростанции, но има информация, че към центъра на столицата прииждат все повече хора.

Наблизо вече е струпана специална техника, включително водни оръдия и автомобили за арестанти.

От ООН проявиха загриженост за протестите в Беларус

От Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека са загрижени от ситуацията около протестите в Беларус. Те призоваваха влас...

Военните са въоръжени с оръжия за гумени куршуми и светошумови гранати.

БГНЕС припомня, , че след изборите за президент на 9 август, в неделя и в понеделник вечерта недоволни от обявените резултати граждани излязоха на протести в различни градове, като най-масова беше демонстрацията в Минск. За да ги разпръснат, силите на реда използваха водни оръдия, светошумови гранати и сълзотворен газ.

Вследствие на сблъсъците бяха ранени десетки хора, като някои от тях бяха откарани в болница. Най-сложна остана обстановката в столицата, където един от демонстрантите почина. Силите на реда задържаха около 3 000 души, срещу които са повдигнати обвинения за участие в масови безредици и използване на сила срещу правоохранителните органи, за което могат да получат присъда лишаване от свобода до 15 години.

Вижте още:

Масови арести на протестиращи в Минск (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа