ЕС засилва съдебната процедура срещу Унгария

2007
ЕС засилва съдебната процедура срещу Унгария
Снимка: sxc.hu

Европейският съюз обяви, че засилва съдебната процедура срещу Унгария заради репресиите срещу финансирани от чужбина неправителствени организации, които според наблюдатели са насочени срещу американския милиардер Джордж Сорос.

Европейската комисия заяви в изявление, че Будапеща не е взела под внимание „сериозната й загриженост” след започването на процедурата през юли и добави, че сега Унгария разполага с един месец да се съобрази с изисканото, в противен случай рискува да бъде изправена пред висшата съдебна инстанция на общността – Съда на ЕС.

ЕК напомня, че през юли беше започнато разследване срещу Унгария във връзка с приемането на закон, който не съответства на правото на ЕС. Тогава Брюксел изпрати на Будапеща официално уведомление и поиска унгарските власти да да отговорят в рамките на един месец. „Унгария отговори на писмото на Еврокомисията на 14 август. След като внимателно анализира поясненията на Унгария, Еврокомисията стигна до извода, че сериозната й опасения остават в сила”.

На 16 юни президентът на Унгария Янош Адер подписа приетия от парламента закон, задължаващ неправителствените организации да дадат информация за източниците на финансирането си от чужбина. Законът няма да засегне работата на НПО, но ще позволи на държавата да наблюдава и контролира дейността на „чуждестранни агенти”.

Всяка НПО ще е длъжна да се регистрира, да посочи източниците на чуждестранното си финансиране и да прилага към документацията си с гриф, че е „организация, финансирана от чужбина”. Новата мярка е насочена към получаване на допълнителна отчетност от тези организации, които получават от чужбина над 7,2 млн. форинта (23 400 евро) годишно, предаде БГНЕС.

Съдът на ЕС взема решения по заведените дела. Сред тях са тези за прилагане на правото (процедури за нарушения). Такъв вид дела се водят срещу национални правителства за неспазване на правото на ЕС. Процедурата може да бъде започната от Европейската комисия или от друга държава от ЕС. Ако се окаже, че дадена държава е в нарушение, тя трябва да го отстрани веднага. В противен случай срещу нея може да бъде заведено второ дело, което евентуално ще доведе до глоба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа