Euractiv: Нови правила в сградата на българския парламент - несправедливост срещу журналистите

3543
Euractiv: Нови правила в сградата на българския парламент - несправедливост срещу журналистите
Снимка: БГНЕС

Протестите в България с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев навлязоха в третия си месец. На този фон българският парламент се превърна в крепост, в която журналистите се третират като враг, пише Euractiv.

На 2 септември българският парламент се премести в по-голяма сграда: бившият Централен комитет на централата на БКП беше преустроен, за да приеме 240-те народни представители. Същата нощ протестите взеха бурен обрат, който привлече международно внимание.

Но това, което остана незабелязано, е, че „новата“ сграда е използвана като алиби за въвеждане на нови ограничителни правила за достъп на журналисти, граждани, неправителствени организации и малки политически сили, които не присъстват в парламента.

В старата сграда журналистите можеха да контактуват с депутати във всички общи пространства. Тази традиция от 30 години беше едно от осезаемите постижения в посока на свободата на медиите след падането на комунизма. Но изглежда, че това постижение вече се превръща в древна история.

„Унизителни условия“

Според журналистката Симона Костадинова от сайта Mediapool, управляващата коалиция е наложила унизителни условия на труд на журналистите, заради които те не могат да изпълняват задълженията си в интерес на обществото.

Репортерите са натъпкани в малък коридор и могат да виждат депутатите и министрите само на специално свикани пресконференции или на телевизионен екран, чието излъчване често е прекъсвано.

Усилията на правителството да стои далеч от медиите личи от факта, че в сградата са монтирани ограничителни парапети и турникети, пише Костадинова в документ, предназначен специално за Евроактив.

Според нея неслучайно България се нарежда на 111-о място в Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“ - най-лошото класиране не само в ЕС, но и по-лошо от това на страните-кандидати за членство в ЕС от Западните Балкани.

Повече от 60 журналисти не се отказват от правото си да задават въпроси и отказват да докладват, използвайки предлаганата контролирана „изтекла” информация. В сряда те подадоха петиция до председателя на парламента Цвета Караянчева, член на управляващата партия ГЕРБ (свързана с ЕНП).

„Физическата изолация на медиите и липсата на възможност да говорят свободно с народни представители и гости в сградата на Народното събрание - министри и представители на институции, част от парламентарния контрол - силно ограничава достъпа до информация, което е основно демократично право на гражданите“, пишат журналистите.

Сред подписалите се са представители на всички обществени медии - БНТ (националната телевизия), БНР (националното радио) и БТА (националната информационна агенция).

Има и подписи от двете най-големи частни телевизии - bTV и Нова телевизия, както и от репортери, оператори и фоторепортери от Дневник, OFFNews, Mediapool, ClubZ, Сега, 24 часа, Капитал, Фокус, News .bg, Dir.bg , БГНЕС и други медии.

„Съобщението, което правителството ни изпраща, е, че те се чувстват комфортно в дъното на индекса за свобода на пресата. Управляващата партия, както и ДПС (Движението за права и свободи, представляващо етническите турци, свързани с АЛДЕ), винаги са омаловажавали класацията на „Репортери без граници” и срамното място на България в нея, още повече – те го иронизират, намеквайки, че това е атака на Сорос. Това е поредният опит да се каже „всичко е наред, някои лоши хора спекулират“, каза журналистката Пламена Игнатова, една от организаторките на петицията.

Какво казват властите

По думите на властите, причината за изолацията на репортерите в Народното събрание е, че „така се прави в европейските парламенти“. Това обаче не е вярно - в Европейският парламент журналистите и пресата могат да се намират на територията на всички обществени пространства.

Също така властите казват, че представителите на медиите могат да се свържат с депутатите чрез ПР услугите на отделните партии. В България през последните 20 години е установена практика, при която министри, политически партии и институции използват частни ПР фирми като посредник за контактите си с медиите. Това означава, че ПР фирмите действат като филтри и предоставят достъп само на „приятелски настроени“ медии и журналисти.

Тук се крие големият проблем. „Дългогодишният опит с едни и същи ПР субекти води до основателно предположение, че те няма да „предоставят „заместници на журналисти“, каза Игнатова. На същото мнение са и останалите журналисти, подписали писмото до Караянчева.

Караянчева за проблема с журналистите в парламента: Депутатите да си вдигат телефоните

„А и вие, колеги народни представители, призовавам ви, когато ви се обадят журналисти от всички медии, вдигайте телефоните и дава...

НПО също са нежелани

Междувременно за неправителствените организации, партиите и гражданите става все по-трудно да бъдат допуснати до съответните парламентарни комисии, които преглеждат законодателните промени в страната преди окончателното им приемане.

През годините беше установено, че те могат да присъстват и да изразят мнението си при предварителна заявка.

Сега обаче ситуацията се промени - в парламента се допускат само представители на държавни институции и се правят редки изключения за НПО, но с много резерви. Обяснението на Караянчева е, че това са мерки срещу разпространението на коронавируса.

Във вторник на бившия омбудсман на страната и настоящ лидер на гражданската платформа „Stand Up.BG” Мая Манолова и представители на извънпарламентарната асоциация „Демократична България” беше забранено да присъстват на заседание на правната комисия, която прегледа прибързаните промени в изборния закон на страната.

Николай Стайков: Целият свят знае, че в България арестуват и бият журналисти

След незаконното ми задържане на 8 срещу 9 август на 200 метра от Орлов мост беше образувана вътрешна проверка в СДВР. На срещата ми с...

Извън институциите, в залата за срещи имаше само представител на „Transparency International“. По този повод само депутатът от опозиционната Българска социалистическа партия (БСП) Крум Зарков повдигна въпроса и попита каква е причината.

Междувременно протестиращи майки на деца с увреждания се барикадираха за втори път в сградата на парламента, този път в приемната, защото не бяха допуснати в самата сграда. Те казаха, че няма да си тръгнат, докато Борисов и Гешев не подадат оставки. Майките обаче бяха изведени със сила, предизвикала обществено възмущение.

Евроактив България уведомява официално, че организира онлайн конференция за свободата на медиите в България, с участието на подпредседателя на Европейската комисия Вера Йоурова, на 12 октомври от 14:00 ч.

Вижте още:

Хиляда и единайсто място ще ни е таман

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com