Евреите в Европа се топят - най-малко са от хилядолетие

9646
Евреите в Европа се топят - най-малко са от хилядолетие
Снимка: iStock/Guliver

Делът на евреите от населението на Европа е толкова нисък, колкото преди 1000 години, и намалява още повече, според ново демографско проучване, пише в. „The Jerusalem Post“.

Изследванетона базирания в Лондон Институт за изследване на еврейската политика, открива 1,3 милиона души, които се определят като евреи в континентална Европа, Обединеното кралство, Турция и Русия.

Населението на Германия намаля за първи път от 10 години

За първи път от 2010 г. населението на Германия е намаляло. По данни на статистическия институт, към 30 юни 2020 г. на територията на ...

Това число е спаднала с близо 60% от 1970 г., когато в същия район има 3,2 милиона евреи, пишат авторите на доклада Даниел Стаецки и Серджо Дела Пергола.

Този спад, който следва смъртта на около 6 милиона европейски евреи в Холокоста, се дължи най-вече на емиграцията на повече от 1,5 милиона души след вдигането на Желязната завеса, показват техните данни.

Но Западна Европа също е загубила 8,5% от еврейското си население от 1970 г. Там днес живеят малко над един милион евреи спрямо 1,112 000 през 1970 г.

По-специално, еврейската общност в Германия е в „предопределено“ състояние, тъй като повече от 40% от нейните 118 000 евреи са на възраст над 65 години, докато по-малко от 10% са под 15 години, се казва в изследването. Тази реалност, която съществува и в Русия и Украйна, „предвещава високи нива на смъртност и неизбежен бъдещ спад на населението“, според изследването.

Проектът е може би най-изчерпателното изследване на еврейската демография, правено някога в Европа, по-мащабно от проучването на Европейския съюз през 2018 г. - въпреки че новото проучване използва известна информация от проекта на ЕС за 2018 г. Също така се основава на официални данни от преброяването и данни, предоставени от отделни еврейски общности, които често се организират в организации с официални суми за членство.

Турция с огромен прираст на населението - 12,5 милиона за 13 години

През изминалите 13 години населението на Турция се е увеличило с 12.5 милиона души, показват данни на Държавния статистически институт....

„Делът на евреите, пребиваващи в Европа, е приблизително същият, какъвто е бил по времето на първия анализ за населението в световен мащаб, извършен от Бенджамин от Тудела, еврейски средновековен пътешественик, през 1170 г.“, пишат авторите.

Проучването също така отбелязва, че в Европа днес има допълнителни 2,8 милиона души, които имат право да имигрират в Израел въз основа на своите еврейски корени – които имат поне един еврейски баба и дядо - но които не са непременно самите евреи или се идентифицират като такива.

Демографията на европейското еврейство би била „тотално различна“ без въздействието на Холокоста, каза Дела Пергола в интервю за Еврейската телеграфна агенция за доклада. „Но това беше преди 75 години и някои от тенденциите, които наблюдаваме днес, които водят до упадък, нямат много общо с геноцида“, добави той.

Сред тези тенденции е нарастващият брой бракове и спадът на възпроизводството на еврейските двойки, което е част от по-широкия спад на раждаемостта в цяла Европа през последните десетилетия.

През 1900 г. евреите в Европа са нараснали до 83% от световното еврейство. Сега те съставляват едва 9% от общия брой евреи по света, според проучването.

Търсят 23 000 души за преброяването на населението

Броени месеци остават до новото преброяване на населението на България. Над 23 000 преброители и 6 000 контрольори ще са нужни за мащаб...

Числата в новия доклад се различават значително от броя на членовете, предоставен от организации като Европейския еврейски конгрес и Световния еврейски конгрес, които често се цитират в изследвания и отчети.

На уебсайта на Европейския еврейски конгрес се говори за 1 929 650 евреи в Европа днес - близо 33% повече от броя, посочен в новия доклад. Световният еврейски конгрес пък преброява 1 438 000 евреи в Европа.

Франция, която има второто по големина еврейско население след САЩ, е отговорна за голяма част от спада в Западна Европа. Понастоящем във Франция има 449 000 евреи спрямо 530 000 през 1970 г., според доклада, а само от 2000 г. 51 455 френски евреи са се преместили в Израел, далеч повече от която и да е друга западноевропейска държава.

При сегашните темпове на спад Канада - която според Световния еврейски конгрес в момента има около 391 000 евреи - скоро ще изпревари Франция като дом на втората по големина еврейска общност в света зад Съединените щати, каза Дела Пергола.

Добре документираните причини за френското еврейско изселване включват икономически възможности и страх от антисемитизма.

Прогноза: Ето кога населението на Земята ще е най-много

Американски учени прогнозираха, че до 2064 г. човечеството ще достигне максималната си численост, се казва в проучване, публикувано в с...

„Днес Франция е място, където учител по история може да бъде обезглавен на улицата“, каза ДелаПергола, отбелязвайки предполагаемите действия на заподозрян ислямист близо до Париж в петък. „Разбира се, много евреи, включително и френските, намират Канада за по-гостоприемна.“

Докладът също така показва, че Турция, която през 1970 г. е имала 39 000 евреи, сега има само 14 600 от тях. Този спад е продукт на нисък процент на репродукция и висок процент на емиграция сред това, което много местни евреи наричат нарастването на подкрепения от правителството антисемитизъм.

Процентът на бракосъчетанията е най-нисък в Белгия, където само 14% от евреите се оценяват като женени за неевреи. Те са най-високи в Полша, където еквивалентният дял е 76%. Цифрата беше 24% в Обединеното кралство, 31% във Франция и над 50% в Унгария, Холандия, Дания и Швеция.

Има някои изключения от картината на упадък и всички те се случват в страни, където еврейската общност има голям православен контингент.

Еврейското население на Австрия, Белгия, Обединеното кралство и Швейцария, всички със значителни строго оргодоксални общности, „може да расте или поне да не намалява“, според доклада, който се основава на официални данни от преброяването, данни от общността и проучването на ЕС за 2018 г.

Населението на Земята застарява опасно

8,8 милиарда души ще е населението на планетата през 2100 г., 20% под предишната прогноза на ООН, предаде БГНЕС. Земята ще бъде дом на...

В Белгия, където над половината от 29 000 евреи в страната са ортодоксални, 43% еврейски домакинства имат поне четири деца, показва проучването. В Холандия, където ортодоксалните евреи съставляват само малко малцинство от еврейската общност на тази страна с еднаква големина, само около 18% от семействата имат толкова много деца.

Констатациите на доклада относно броя на израелците, живеещи в Европа, също са изненадващи и противоречат на изчисленията, че десетки хиляди от тях живеят само в Берлин. Изследването твърди, че на целия континент живеят само около 70 000 лица, родени в Израел, като повече от половината живеят в Обединеното кралство (18 000), Германия (10 000), Франция (9 000) и Холандия (6 000).

Като цяло обаче, според изследването тенденцията на намаляване на формата на европейското еврейство вероятно няма да бъде обърната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа