Евродепутати искат ЕС превантивно да се намеси в спора между Каталуния и Испания

5221
Евродепутати искат ЕС превантивно да се намеси в спора между Каталуния и Испания

Четирима евродепутати поискаха от Европейската комисия да забрани на Испания да използва военна сила, в случай че испанската провинция Каталуния поиска да се отдели от Испания, пише EUobserver.

И четиримата депутати, които са изпратили писмо до европейския комисар по правосъдието Вивиан Рединг, са от каталунски произход. В писмото си до еврокомисаря те изразяват опасение, че Мадрид се кани да използва военна сила, ако Каталуния реши да се отдели от Испания. Евродепутатите дори посочват, че са налице „серия от заплахи за военна намеса” и искат от ЕС да реагира превантивно с резолюция, с която да гарантира, че евентуален конфликт ще бъде решен по мирен път.

Предсрочни избори в Каталония - на 25 ноември

Премиерът на Каталония Артур Мас обяви, че свиква предсрочни избори на 25 ноември. Решението за избори преди изтичането на мандата на...

Според член 8 на испанската конституция армията на страната може да бъде използвана, за да се защити суверенитета на Испания. Във връзка с желанието на Каталуния да се отдели от Испания, депутати от управляващата испанска Народна партия са дискутирали възможността този член да бъде приложен.

Писмото на четиримата евродепутати беше посрещнато с насмешка от редица испански политици. Лидерът на Испанската социалистическа партия Алфредо Перес Рубалкаба дори го определи като „загуба на връзката с реалността”.

На 25 ноември тази година в Каталуния предстоят местни избори, като премиерът на провинцията Артур Мас и Гаваро вече обяви, че ако спечели изборите, ще насрочи референдум с въпрос дали Каталуния да се отдели от Испания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа