Евродепутатите поискаха единни стандарти за онлайн платформите в ЕС

2494
Евродепутатите поискаха единни стандарти за онлайн платформите в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Европейският парламент призовава за нови правила относно цифровите услуги, включително за онлайн платформи и пазари, както и за обвързващ механизъм за справяне с незаконното съдържание онлайн. Това съобщават от пресслужбата на ЕП.

Във вторник вечерта евродепутатите одобриха два отделни доклада за законодателна инициатива, с които отправят призив към Комисията да коригира пропуските във връзка с онлайн средата в Законодателния акт за цифровите услуги, който ще бъде представен през декември.

Най-общо те могат да се обобщят така:

• Спазване на правилата на ЕС от чуждестранните доставчици на услуги

• По-добра защита на потребителите срещу незаконни, фалшиви и опасни продукти

• По-строги условия за таргетирани реклами и повече контрол за потребителите върху това, което виждат онлайн

• Специални правила за големите платформи и за онлайн „пазачите на информационния вход“ към пазарния достъп

Настоящите правила на ЕС за цифровите услуги остават до голяма степен непроменени от приемането на директивата за електронната търговия преди двадесет години. С този предстоящ пакет Европейският съюз ще способства за изграждането на цифровата икономика на равнище ЕС и ще определи стандартите за останалата част от света, както направи със защитата на данните.

По-строги правила за справяне с незаконното съдържание онлайн

Всички доставчици на цифрови услуги, установени в трети държави, трябва да спазват правилата на Законодателния акт за цифровите услуги, когато услугите им са насочени към ползватели или потребители в ЕС, заявяват евродепутатите.

Трябва да бъде създаден задължителен механизъм за „уведомяване и предприемане на действия“, така че потребителите да могат да известяват онлайн посредниците за потенциално незаконно онлайн съдържание или дейности. Това ще позволи на онлайн посредниците да реагират бързо и да бъдат по-прозрачни в действията си спрямо потенциално незаконно съдържание. Потребителите от своя страна трябва да имат възможност да търсят обезщетение чрез национален орган за уреждане на спорове.

Парламентът призовава за ясно разграничение между „незаконно съдържание“ и „вредно съдържание“ (режимът на правна отговорност трябва да се прилага за „незаконното съдържание“ само съгласно определеното в ЕС или в националното законодателство).

Платформите не трябва да използват филтри при качване на материали или каквато и да било форма на предварителен контрол за вредно или незаконно съдържание. Според евродепутатите окончателното решение за това дали съдържанието е законно или не трябва да се взема от независим съд, а не от частни субекти.

Вредното съдържание, езикът на омразата и дезинформацията следва да се регулират чрез по-строги задължения за прозрачност. Освен това трябва да се подобри медийната и цифровата грамотност на гражданите по отношение на разпространението на подобно съдържание.

По-безопасен интернет за потребителите

Ще успее ли ЕК да премахне геодискриминацията в онлайн пазаруването?

Преди време Европейската комисия публикува предложение, което засяга това как аудио-визуалното съдържание в интернет се представя на ра...

Според Парламента принципът „това, което е незаконно офлайн, е незаконно и онлайн“, както и защитата и безопасността на потребителите и ползвателите, трябва да стане ръководен принцип и за Законодателния акт за цифровите услуги.

Платформите и онлайн посредническите услуги ще трябва да станат по-добри в откриването и заличаването на фалшиви твърдения и в борбата с търговците измамници – например тези, които продават фалшиво медицинско оборудване или опасни продукти онлайн, както се случи по време на кризата с COVID-19.

Евродепутатите също така призовават за въвеждане на принципа „Познавай своя бизнес клиент“. Според тях е необходимо платформите да проверяват и спират фирмите измамници, които използват техните услуги за продажбата на незаконни и опасни продукти и съдържание.

Необходими са също така мерки за предотвратяване (а не само за коригиране) на неефективността на пазара, произтичаща от големите платформи, за да може пазарите да са отворени за нови участници, включително за малки, средни и нововъзникващи предприятия. Повече информация относно исканията на комисията по вътрешния пазар, които бяха подкрепени на пленарно заседание с 571 гласа „за“, 26 „против“ и 94 „въздържал се“.

Потребители, които са по-независими от алгоритмите

ЕК слага край на географската дискриминация при онлайн пазаруването

Европейската комисия представи пакет от мерки, чиято цел е да улесни купуването и продаването на стоки и услуги онлайн в целия ЕС, съоб...

Евродепутатите искат потребителите да имат по-голям контрол върху съдържанието, което виждат онлайн, включително възможността да се откажат изцяло от препоръчаното съдържание и да бъдат по-независими от алгоритмите.

Таргетираните реклами трябва да бъдат регулирани по-строго в полза на по-малко натрапчиви, контекстуални реклами, които изискват по-малко данни и не зависят от предишно взаимодействие със съдържание от страна на потребителя. Евродепутатите също приканват Комисията да направи оценка на възможностите за регулиране на таргетираните реклами, включително постепенно премахване, водещо до забрана.

Предстоящият Законодателен акт за цифровите услуги следва също така да даде право за анонимно използване на цифровите услуги, когато това е възможно. Накрая, за да се гарантира спазването на новите правила, Европейската комисия трябва да оцени възможностите за създаване на европейски орган, който да наблюдава прилагането на правилата и да налага глоби. Повече информация относно исканията на комисията по правни въпроси, които бяха одобрени с 637 гласа „за“, 26 гласа „против“ и 28 гласа „въздържал се“.

Основните права онлайн

Третата, незаконодателна резолюция на комисията по граждански свободи, която беше одобрена с 566 гласа „за“, 45 гласа „против“ и 80 гласа „въздържал се“, е по въпросите на основните права. Тя призовава премахването на съдържание да се прави по „добросъвестен, пропорционален и недискриминационен начин“, за да се гарантира свободата на словото и на информацията, както и неприкосновеността на личния живот и защитата на данните. Членовете на ЕП посочват също, че микротаргетирането, основано на уязвимостта на хората, е проблематично, както и разпространението на изказвания, подбуждащи към омраза и дезинформацията. Те призовават и за повече прозрачност относно политиките за приходите на онлайн платформите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа