Еврокомисията предложи план за въоръжаване за гарантиране сигурността на ЕС

1680
Еврокомисията предложи план за въоръжаване за гарантиране сигурността на ЕС
Снимка: GettyImages

ЕС трябва да разшири военните си инвестиции, за да може в краткосрочен план да попълни запасите от оръжия, предоставени на Украйна. Това заяви в сряда ръководителят на външната служба на ЕС Жозеп Борел, представяйки препоръките на Еврокомисия за отстраняване на недостатъците на европейската отбрана, предаде БГНЕС.

Според Еврокомисията през следващите години страните от ЕС възнамеряват да похарчат допълнителни €200 милиарда за оръжия. „Не искаме да влизаме в надпревара във въоръжаването и не се стремим да тласкаме света към трета световна война. Но трябва да осигурим съвместни покупки на оръжия, за да компенсираме недостатъците на европейската отбрана и масовото разоръжаване на страните от ЕС в предишни години“, подчерта Борел, цитиран от международните медии.

Германски професор: Световният ред се разпада подобно на това, което се случва преди Първата световна война

Германският професор по политическа икономия Хенрик Мюлер, който наскоро благодари на американския президент Джо Байдън за "спасяването...

Той отбеляза, че в периода от 1999 до 2014 г. страните от ЕС са извършили „масово и несинхронизирано разоръжаване“. Според него конфликтът в Украйна потвърди важността на възстановяването на отбранителните способности на страните от ЕС. "Това е първият конфликт с такава интензивност в Европа след Втората световна война. Хиляди войници вече са загинали в него, стотици хиляди бойци и стотици танкове участват и от двете страни. Това изисква от нас да действаме", каза Борел.

В документ, публикуван от Еврокомисията, приоритетните задачи на ЕС за осигуряване на отбранителната си способност ще бъдат „освобождаване от съветските оръжия, попълване на запасите от оръжия и боеприпаси и значително укрепване на противоракетните и противовъздушните системи“.

В бъдеще този план включва закупуване на танкове, артилерия, бронирана техника, самолети, хеликоптери и безпилотници, както и системи за киберзащита. В дългосрочен план този план включва съвместно разработване на нови модерни европейски видове оръжия от ново поколение, предимно танкове и самолети.

ЕК предлага също напълно да се премине към съвместни покупки на оръжия и военна техника, за да се избегне дублирането и раздробяването както в армиите на страните от ЕС, така и в европейската отбранителна индустрия. Всички тези стъпки се представят като допълващи и засилващи отбранителните способности на НАТО.

Еврокомисията предложи план за възстановяване на Украйна

Еврокомисията предложи създаването на „Платформа за възстановяване на Украйна“, която да се ръководи съвместно от ЕС и укра...

Още по темата Украйна - четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа