Европа е в лапите на новите варианти на коронавируса

3334
Европа е в лапите на новите варианти на коронавируса
Снимка: iStock

Нарастването на броя на новите разновидности на коронавируса завладя цяла Европа. Наред с британския щам, вариантите, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия, се разпространяват активно в Стария свят. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че има един милион нови случая на COVID-19 в Европа, което е с девет процента повече от предходната седмица след шестседмичен спад на новите инфекции. Експертите на СЗО предупредиха, че британският щам се разпространява с 50 процента по-бързо от вируса, доминиращ в света през 2020 г. Учените стигнаха до заключението, че британската версия е и по-опасна, пише в своя статия изданието „Российская газета“, представена от агенция Фокус.

Британски щам завладя Стария свят

Наближаваме критично ниво на заразените

Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстерното разпространение на COVID-19 преминава в дифузно. Данните сочат, ...

Вариантът, открит за първи път в Албиона, бързо се разпространява в 27 европейски държави и доминира в поне 10 държави: в самата Великобритания, както и в Дания, Италия, Ирландия, Германия, Франция, Холандия, Израел, Испания и Португалия, съобщава Associated Press.

В Ломбардия, където се наблюдава пролетен скок на инфекциите, отделенията за интензивно лечение отново са препълнени, като повече от две трети от новите положителни тестове се дължат на британския щам, съобщиха здравните служители. След въвеждането на модифициран режим на изолация в две провинции и около 50 града, губернаторът на Ломбардия обяви затягане на ограниченията и затваряне на класните стаи за всички възрасти. Според ръководителя на провинциалната здравна система заболеваемостта само в училищата в Милано е нараснала с 33 процента за една седмица.

Ситуацията е критична в Чешката република, където тази седмица рекорден брой пациенти с COVID-19 бяха приети в болница: почти 8 500. Отделенията за интензивно лечение са пренаселени и Прага поиска от германските власти да приемат част от пациентите. Полша отваря временни болници и въвежда частична изолация, тъй като вариантът от Обединеното кралство е увеличил с 10 процента инфекциите през февруари и с 25 процента тази седмица.

В Обединеното кралство появата на по-заразен вариант доведе до рязко нарастване на броя на случаите през декември и предизвика национална изолация през януари. Оттогава честотата спадна от около 60 000 случая на ден в началото на януари до около 7 000 по настоящем. Британското правителство обаче заяви, че ще бъде предпазливо по отношение на плановете за облекчаване на изолацията. Процесът ще започне в понеделник с отварянето на училищата, въпреки факта, че процентите на инфекция са най-високи сред децата на възраст между 13 и 17 години. На Даунинг Стрийт са уверени, че здравните служителите ще следят внимателно дали връщането в класните стаи ще доведе до рязко нарастване на инфекциите.

Във Великобритания повече от един милион души са получили и двете дози от коронавирусната ваксина, докато близо 21,8 милиона души са получили една доза, според Guardian. Според пътната карта на премиера Борис Джонсън, втората част от първата фаза на премахването на ограниченията, която ще позволи събиране на открито за групи до шест души или две семейства, трябва да започне на 29 март. Магазините могат да отворят до 12 април и всички ограничения могат да бъдат премахнати до 21 юни.

Промяна в правилата за пътуващите от Англия

От понеделник, 08.03.21 г., всички отпътуващи от територията на Англия са длъжни да попълват нов формуляр/декларация, в който се посочв...

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил с 8 103 до 2 500 182, показват данни на Института по инфекциозни болести „Робърт Кох“. Броят на жертвите в събота се е увеличил с 96 до 71 900.

Ница е в тотален локдаун през уикенда

Понастоящем британският вариант доминира във Франция, принуждавайки властите да блокират за уикенда световноизвестния курорт Ница на Френската Ривиера, северното пристанище Дюнкерк и Па дьо Кале. От друга страна, вариантът, открит за първи път в Южна Африка, е най-разпространен във френския регион Мозел, който граничи с Германия и Люксембург. Той представлява 55 процента от циркулиращия там вирус.

Австрийският министър на здравеопазването заяви в събота, че британският вариант сега доминира в страната му. В същото време южноафриканският вариант се разпространява бързо в района на Австрия, който се простира от Италия до Германия, а австрийските власти обявиха планове да ваксинират повечето от 84 000 жители на района, за да ограничат разпространението му. Австрия също така изисква шофьорите по магистрала Бренер, основен маршрут север-юг, да бъдат тествани за COVID-19.

Междувременно, според AFP, в събота хиляди хора са излезли на протест във Виена срещу ограниченията заради коронавируса, а няколко души бяха арестувани за нарушаване на обществения ред и правилата за изолация. Много от протестиращите не носеха маски и не спазваха социално дистанциране, докато вървяха през центъра на австрийската столица до парка, където крайнодясната Партия на свободата свика митинг. През февруари Австрия облекчи последните ограничения и отвори отново училища, магазини и музеи. Но демонстрантите се противопоставиха на продължаващите ограничения, включително затварянето на ресторанти и кафенета, и тестовете, които учениците трябва да правят, за да присъстват в училище.

Карантина за българите, влизащи в Румъния

От тази вечер, 06.03.21 г. - 21:00 ч. при влизане в Румъния ще бъдат в сила ограничителни мерки, тъй като България е включена в списък ...

Вирус дойде в Европа и от Африка

Вирусът, който се появи за първи път в Южна Африка, сега присъства в 26 европейски страни, което поражда особено безпокойство сред учените относно съмненията, че сегашните ваксини не са достатъчно ефективни срещу него. Бразилският вариант, който според експертите е най-вероятно да зарази отново хората, е открит в 15 европейски страни. СЗО и нейните партньори също работят за засилване на генетичното наблюдение, необходимо за проследяване на вариантите на целия континент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа