Европа настоява за оръжия за Украйна сега, Радев - контра (ВИДЕО)

14726
Европа настоява за оръжия за Украйна сега, Радев - контра (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Водещата тема на Европейския съвет в Брюксел на 23-24 март е новата помощ от ЕС за Украйна под формата на пакет от 1 млн. артилерийски снаряда за 2 млрд. евро, които бяха договорени от 18 държави плюс Норвегия.

България обаче не е в тази компания, като вече в два поредни дни президентът Румен Радев заявява, че не подкрепяме и не сме част от общата поръчка за доставка на 155 мм снаряди за Киев. Днес в белгийската столица държавният глава дори си позволи да каже, че правим снаряди за съюзниците, но не и за украинската армия.

ПП-ДБ: Остро се противопоставяме на поредния опит на Румен Радев да неглижира решенията на Народното събрание

Коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” остро се противопоставя на поредния опит на президента Румен Раде...

Почти всички евролидери заявиха пред камерите безусловна подкрепа и солидарност към Украйна, като подчертаха колко ключово е страната да получи повече оръжия, а Европа да увеличи производствения си капацитет.

Радев обаче бе на другия полюс: "България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори". (ВИДЕО - ТУК)

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, считан за един от близките до Кремъл европейски лидери, не се изказа пред медиите.

ОЩЕ: Доставиха снаряди за украинските въоръжени сили, произведени в Костенец? (СНИМКИ)

Радев шикалкави дали подкрепяме Русия да плати за разрушенията в Украйна (ВИДЕО)

Каква е позицията на България относно това замразени руски активи да се използват за възстановяването на Украйна, опустошена от стартир...

Латвийският премиер Кришанис Каринш подчерта няколко „важни неща“, които вълнуват Европа. „Всички сме обединени в подкрепа за Украйна. Много е важно да вземем решение за снабдяване на украинската армия с 1 млн. снаряда. Но много важно е също да увеличим европейския индустриален капацитет – не само в отбраната. Това е един от важните уроци, които трябва да научим – да имаме капацитета, с който да отбраняваме нашите съюзници и нас самите. Украйна се бие за нашите основни ценности и трябва да ги снабдим с оръжията, с които да им гарантираме успех в тази битка“. (вижте видео ТУК)

Естонският премиер Кая Калас също изказа подкрепата си за Киев. „Много съм щастлива, че след като последния път отправих предложението за общо закупуване на оръжия за Украйна, сега, 5 седмици по-късно, имаме споразумение“, заяви тя. (вижте видео ТУК)

Калас подчерта също така, че ще повдигне въпроса за създаване на специален трибунал за престъпленията на агресия, извършени от Руската федерация. „Заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд, показа, че нито един лидер не е имунизиран. МНС може само да преследва военните престъпления, но не и лидерите, тласкащи към агресия. Затова имаме знак, че можем да продължим с международния трибунал – там водеща е ООН“, каза естонският министър-председател.

Санна Марин – премиерът на Финландия – каза, че ще се обсъди как може Украйна да получи цялата помощ, която ѝ е нужна в момента. „Разбира се, ще говорим за оръжията. Трябва да ускорим европейското производство – това ще бъде една от темите. Това беше много важно решение, че ще предоставим на украинската армия мунициите, които им трябват всеки ден“, допълни тя. (вижте видео тук)

Испанският премиер Педро Санчес също подчерта колко е важно „бързо и спешно“ да се предоставят на украинските сили оръжията, които да им помогнат да се защитят от Русия. „В този контекст е важно посещението ми следващата седмица в Пекин, където ще се срещна с президента Си Дзинпин. Ще говорим за Украйна, за мира и за териториалната цялост“, заяви той. (вижте видео тук)

Радев не дава снаряди - суверенитет е. Митрофанова харесва такъв суверенитет

Президентът Радев все повече се изявява като пацифист. Не би било странно, ако беше философ по образование или пък, да речем, изкуствов...

Полският премиер Матеуш Моравецки пък заяви, че страната му ще търси европейско финансиране, за да рефинансира военните покупки за Украйна. „Полша вече е получила около 42,6 млн. евро от Европейския механизъм за мир. Искаме да вземем допълнителни 240 млн. евро в следващите седмици“, каза той пред репортерите. Добави също така, че ЕС трябва да предприеме действия срещу беларуския диктатор Александър Лукашенко, ако режимът му продължава да държи в ареста над 1000 политически затворници, включително много с полско гражданство.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони, в чието коалиционно правителство влизат по-скептични към Украйна формации – на Матео Салвини и на Силвио Берлускони – подчерта, че линията, която страната поддържа, е „ясна“. Тя отново се обяви в пълна подкрепа на Украйна и каза, че позицията на партия „Лига“ на Салвини изобщо не я притеснява. (вижте видео тук)

ОЩЕ: Мелони ще рискува рейтинга си, но няма да изостави Украйна

Люксембургският премиер Ксавие Бетел посочи, че няма да е лошо американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин да обсъдят обща инициатива за мир, а не Китай и Русия да са от едната страна, докато САЩ е от другата.

Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел обяви: "Ще говорим за Украйна – ще обясня на лидерите всичко около изпращането на оръжия за Украйна – това, което обсъдихме на предишния Европейски съвет".

Борел: Докато говори за мир - Русия отново извършва военни престъпления

"Точно когато Путин изрази необходимостта от „мирно уреждане“ пред президента Си, Русия отново извършва военни престъпления...

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта лидерството на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за зърнената сделка. А самият Гутериш каза, че руската инвазия в Украйна има огромни последствия за украинския народ, но и за света като цяло. "Ще обсъдим как най-добре можем да се противопоставим на тези предизвикателства", заяви той. (вижте видео - тук)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com